Heel benieuwd was ik naar het Broodbuik Kookboek van William Davis. Zelf probeer ik zo min mogelijk koolhydraten te eten, maar ik houd zo erg van brood haha.

William Davis heeft in zijn kookboek meer dan 150 recepten bedacht zonder tarwe en gluten. In Amerika is William Davis al een ware goeroe, maar ook in Nederland wordt hij steeds bekender. Zijn gedachtegang is dat veel kwalen en ziektes te herleiden zijn naar de manier waarop wij als mensen eten. Door je voeding aan te passen leef je niet alleen gezonder, maar word je ook daadwerkelijk gezonder. Een gezonder lichaam, heldere geest en meer energie! Nou, dat willen we allemaal toch wel? In zijn kookboek vind je praktische recepten, ook geschikt voor kinderen, om tarwe en gluten uit je dagelijkse eetpatroon te bannen.

Zeker in deze tijd, zo rond kerst en oud & nieuw, waarin we alleen maar aan het eten zijn is deze basisfoccacia wat mij betreft een perfecte vervanger. Ziet er heerlijk uit toch?

pag. 240, pag. 242, pag. 239

BASISFOCACCIA

Voorbereiding: 15 minuten | totaal: 35 minuten | voor 12 sneeën

Op smaak gebrachte olie

– 3 el olijfolie

– ½ tl fijn zeezout

– 2 grote tenen knoflook, fijngesneden

– 1-2 el fijngehakte verse kruiden (zoals basilicum of rozemarijn)

Deeg

– 250 g amandelmeel/bloem

– 125 g kikkererwtenbloem

– 60 g gemalen blond lijnzaad

– 2 tl bakpoeder

– ½ tl fijn zeezout

– 240 ml karnemelk

– 1 tl droge gist (naar smaak)

– 4 eiwitten

Recept

1. Voor de olie: meng in een kleine pan op laag vuur de olie, het zout en de knoflook en laat alles 10 minuten pruttelen. Haal de pan van het vuur. Voeg tere kruiden zoals basilicum pas toe als je de olie van het vuur hebt gehaald. Robuuste kruiden zoals rozemarijn mogen de volle 10 minuten meetrekken. Zet de pan apart. (Je kunt ook deze stap overslaan en de focaccia bestrijken met gewone olijfolie en er dan je favoriete kruiden over strooien.)

2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een bakplaat van 33 x 23 cm in met de helft van de olie, bekleed de bakplaat met bakpapier en bestrijk het papier dan royaal met de apart gehouden olie.

3. Voor het deeg: meng in een grote kom de amandel-, het kikkererwten- en de lijnzaadbloem, het bakpoeder en het zout. Roer of klop alles door elkaar en haal klontjes uit het meel.

4. Klop in een kleine kom of maatbeker de karnemelk en de gist door elkaar (als je die gebruikt) tot de gist is opgelost. Zet het mengsel apart. Klop in een andere kom de

eiwitten stijf met een handmixer tot je stijve pieken kunt trekken.

5. Doe het gistmengsel bij het meelmengsel en roer tot zich een grove deegbal vormt. Spatel er voorzichtig de eiwitten door tot ze redelijk goed zijn opgenomen. Het deeg wordt niet helemaal soepel en de eiwitten zullen nog wat schuimig zijn.

6. Verdeel het deeg met een spatel of lepel over de bakplaat. Vet je vingertoppen licht in met bakspray of doop ze in de apart gehouden olie en maak kuiltjes boven in het

deeg. Giet de rest van het oliemengsel over het brood zodat het helemaal een laagje heeft. (De olie zal in de kuiltjes lopen.)

7. Zet het brood 20 minuten in de oven tot het goudbruin is en een beetje sponzig binnenin. Snijd met een pizzasnijder of mes het gewenste aantal stukken en serveer

ze warm.

per portie: 205 kcal, 9 g eiwitten, 12 g koolhydraten, 15 g vet waarvan 1 g verzadigd, 4 g vezels, 275 mg natrium.

Het Brookbuik Koekboek – Kosmos Uitgevers – website