Een kleine maand geleden leerde ik Laurianne Ruhé kennen tijdens de boekpresentatie van haar boek ‘Good Food‘. Thuis bladerde ik door het boek en ik was meteen fan. Ik besloot gelijk contact te zoeken en zo zat ik een week later bij REIN om deze leuke en inspirerende dame te interviewen.

IMG_6619.JPG

Ik ben erg benieuwd naar het verhaal van Laurianne. Zij is namelijk niet haar hele leven zo actief met eten bezig geweest. Vertel, wat is jouw achtergrond?

Eigenlijk heb ik heel lang in de mode en de reclame gezeten. Veel projectmatig werk wat ik fantastisch vond, maar dat was wel echt heel hard werken. Regelmatig 5 deadlines op een dag en in de avonden en weekenden doorwerken was geen uitzondering. Continue was ik onderweg. Daarnaast had ik thuis een familie met een kind die niet sliep. Op een gegeven moment is het echt killing, maar ik was mezelf nog nooit tegengekomen. Ik ben opgevoed met het idee dat alles wat je wil dat kan je, een echte vastbijter!

En toen ging het verkeerd?
Ik werd op een ochtend wakker na de tweede verjaardag van mijn zoontje en kon gewoonweg niet meer opstaan. Mijn lichaam kon simpelweg niet meer. Het was klaar; mijn lichaam lag er helemaal vanaf. Het was heel beangstigend en raar. Je mind wil wel, maar je body is gewoon niet in staat om te doen wat je wilt. En dan ben je nog zo jong. Het enige wat ik kon doen is loslaten en accepteren dat ik te ver mijn eigen grens over ben gegaan.

Ondertussen komt er een vrouw van 92 jaar binnenlopen die er fantastisch uitziet. We kijken elkaar aan en denken zo willen wij ook wel oud worden. Haar geheim; je moet tevreden en dankbaar zijn en vooral niet teveel zeuren. We besluiten deze wijze les te onthouden.

IMG_6835.JPG

En toen kwam het boek Good Food…
Na mijn burnout ben ik mezelf heel erg gaan verdiepen in alles wat met je ‘mind and body’ te maken heeft. Ik miste alleen het complete verhaal. Je hebt zoveel verschillende specialismen en sommige boeken zijn heel wetenschappelijk. Ik dacht bij mezelf dit moet concreter en compacter kunnen. Ik miste eigenlijk een soort bijbeltje waar alles in stond, van het basale tot een uitgebreider verhaal.

Was er een inspiratiebron voor het boek Good Food?
Nee, ik denk niet dat het daadwerkelijk 1 persoon of boek is geweest. Het eerste boek dat ik las toen ik ziek werd was “De kunst van het nietsdoen” van Theo Fischer en dat heeft niet eens wat met eten te maken, maar dat boek leerde mij om los te laten en te accepteren. Tegelijkertijd las ik toen het boek “In 28 dagen van gifbelt naar tempel” van Jacqueline van Lieshout. Zo begon ik verbindingen te leggen tussen body en mind. En met het boek Good Food probeer ik een soort samenvatting te maken van alles dat ik tot nu toe heb geleerd.

Tijdens de tweede ronde drankjes krijg ik “Yacon” bij mijn thee in plaats van honing of suiker. Ik dacht even dat ik de enige was die niet wist wat dat was, maar gelukkig keek Laurianne mij ook vragend aan. Navraag leert ons dat yacon een plant is uit het Andes gebied in Zuid-Amerika. Erg lekker!

Laurianne: Ik vind het heerlijke van eten dat je nooit uitgeleerd bent. Overal ter wereld waar je komt ontdek je weer nieuwe kruiden of producten. Zoals we vandaag weer yacon hebben leren kennen.

Wat is jouw doel?
Ik merkte dat veel mensen die bij mij kwamen (red: Laurianne is ook voedingsdeskundige en detox-coach) het liefst 80-20 willen leven, dus 80% gezond en 20% cheaten, maar dat de meeste 20-80 eindigen. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn om zo te leven, het is alleen een andere mindset. Ik hoop dat het met mijn boek ook zo werkt, niet iedereen hoeft letterlijk alles over te nemen. Het gaat erom dat het mensen aan het denken zet.

Wat is goodfood?
Voor mij is goodfood, eten dat jij kan herkennen. Eigenlijk eten dat zo dicht mogelijk bij de natuur staat. Ga bijvoorbeeld eens kijken bij de boer in de buurt of eet meer groenten van het seizoen.

IMG_6834.JPG

Het motto van Laurianne ‘1 verandering per dag zijn er al gauw zo’n 365 dagen per jaar’ vind ik geniaal. Ook met babysteps kom je al zo ver. Wat was jouw eerste verandering?

Sappen. Ik vond groenten vroeger echt niet lekker. Toen ik eenmaal een juicer in huis had en er mee aan de slag ging was ik helemaal om. Ook met mijn zoontje maak ik bijna elke ochtend een verse groente- en fruitshake. Op zo’n manier krijg je op een vrije simpele wijze een groot gedeelte van de benodigde vitaminen en mineralen binnen.

Wat ligt er altijd in jouw ijskast?
Avocado. Je kan er echt alle kanten mee op!

Wat is jouw lievelingsgerecht?
Sushi! Mijn vriend heeft een aantal jaar geleden in Japan gewoond en we hebben thuis het beste recept voor sushi ontwikkeld. We eten minimaal 1 keer per weer sushi.

Favoriete keuken?
Aziatisch.

Naar aanleiding van de 92 jarige vrouw die we aan het begin van het interview ontmoette vraag ik mij af of jij dankbaar bent voor alles wat je hebt?
Jazeker, ik probeer iedere dag wel 1 of 2 keer mezelf bewust te realiseren waar ik allemaal dankbaar voor ben. Ik kan het me soms nog niet beseffen dat met alles waar ik nu mee bezig ben zo haaks staat op het verleden. Ik kan nu in ieder geval ontzettend genieten van het leven en zo hoort het.

Zelf herken ik heel erg veel in het verhaal en boek van Laurianne. Naast dat het een heerlijk mens is raad ik iedereen aan om haar boek te kopen. Houd daarnaast haar website ‘Good Food Transition‘ goed in te gaten voor onder andere de goodfoodfinder, met alle gezonde hotspots in Nederland.

Ik mag twee boeken van Laurianne weggeven. Wil jij er eentje winnen? Laat mij dan voor vrijdag 28 november a.s. voor 16:00 uur weten waarom jij ‘Good Food’ graag in huis zou willen hebben!

En om alvast in de stemming te komen hierbij ook nog het recept van ‘Verantwoorde Raw Reep’. Je vindt deze en nog veel meer andere lekkere recepten terug in ‘Good Food’.

23_Responsible_Raw_Bar[1]

– 100 gr havermout (glutenvrij)
– 2 el honing
– 4 el lijnzaad
– 1 el chiazaad
– 3 el rauwe cacaopoeder
– 50 ml water
– 25 gr kokosrasp
– 125 gr gedroogde vijgen
– 50 gr macademianoten

Mix de vijgen met de dadels in de keukenmachine tot een dikke pasta. Doe de havermout, het lijnzaad, de rauwe cacao, de honing en het water in een kom en maak een bal. Voeg de pasta van vijgen toe aan de bal van havermout. Hak de macademianoten klein, maar niet te fijn. Voeg de noten en de kokos toe en meng nog kort.

Bekleed een rechthoekige vorm met bakpapier. Leg het mengsel erop en druk het deeg uit tot een dikte van 1,5 cm. Druk alles goed aan en laat het 2 uur opstijven in de ijskast. Snijd de plakken in repen en bewaar ze in de ijskast.