Iedereen kent natuurlijk de oer Hollandse stamppot. Denk aan andijvie, boerenkool of hutspot. Maar wisten jullie dat het ook anders kan? Vandaag een doodnormale stamppot, maar dan toch net even iets anders. Namelijk met zoete aardappel en rucola.

Eet de stamppot vegetarisch met feta of lekker met een balletje of misschien zelfs met een rookworst. Ik vond het echt verrukkelijk. Hopelijk jullie ook!

Zoete Aardappel & Rucolastamppot (4 personen)

– 1,5 kilo zoete aardappelen;

– 100 gr rucola;

– 100 gr feta;

– groentebouillonblokje;

– Spaanse peper;

– rode ui;

– knoflookteen;

– olijfolie;

– peper & zout;

– beetje boter (eventueel); en

– stamper.

Haal de rucola uit de ijskast en laat op kamertemperatuur komen. Schil de zoete aardappelen en snijd in blokjes van ongeveer 3 bij 3 cm. Pel en snipper de ui en pers de knoflookteen uit. Als laatste snijd je de Spaanse peper zo klein mogelijk. Hoe meer Spaanse peper je gebruikt hoe pittiger de stamppot wordt. Je kan dus zelf bepalen hoeveel je wilt gebruiken (ik heb een halve met pitjes gebruikt). Vul daarna een maatbeker met 500 ml kokend heet water en los het groentebouillonblokje hierin op.

Zet een grote pan op het vuur, ik heb gewoon een grote koekenpan gebruikt. Doe wat olijfolie in de pan en fruit hierin de knoflook, ui en Spaanse peper. Voeg na een minuutje de blokjes zoete aardappelen erbij. Even aanbakken en giet daarna het bouillonwater in de pan, totdat de zoete aardappelen net onder water komen te staan. Breng het bouillonwater aan de kook en laat de zoete aardappelen ongeveer 20 min koken. Prik na 20 min even in een blokje en als de zoete aardappel uit elkaar valt, dan kan er gestampt worden.

20140125-132114.jpg

Giet de zoete aardappelen af in een vergiet, maar zorg dat je een beetje van het bouillonwater opvangt en bewaart. Pak een grote, platte (oven)schaal en schep de zoete aardappelen erin. Vergeet niet de uien, knoflook en Spaanse peper er ook bij te scheppen. Giet een beetje van het bouillonwater erbij en stampen maar!! Even proeven en op smaak brengen met peper & zout.

Je zou nu een paar kleine blokjes boter kunnen toevoegen om de stamppot nog iets smeuïger te maken. Scheur de rucola door de helft (dan slinkt het makkelijker) en voeg de rucola bij de gestampte zoete aardappelen. Even goed husselen en tadaaaaaa je zoete aardappel & rucolastamppot is klaar.

20140125-132124.jpg

Schep een flinke schep op een bord en strooi er wat blokjes feta overheen om het gerecht af te maken. Mocht je nog wat rucola over hebben strooi dat er dan extra overheen. Mmmmmm lekker he? En weer even totaal wat anders dan de oer Hollandse stamppot die we allemaal al kennen.

20140125-132104.jpg