Het is inmiddels een maand geleden dat ik naar het ziekenhuis moest voor de eerste echo na de ontdekking van mijn zwangerschapsdiabetes. De echo bleek gelukkig goed, het kan namelijk zo zijn dat door de zwangerschapsdiabetes de baby groter dan gemiddeld is of dat er teveel vruchtwater is. Daarna mochten wij door naar de gynaecoloog en als laatste langs de internist. Vooral dat laatste gesprek is mij het meest bijgebleven. Eigenlijk was het gesprek bij de gynaecoloog vrij standaard en kwam daar niet meer uit dan, houd je aan het dieet en alles komt goed. De internet, en specialist op het gebied van (zwangerschaps)diabetes, zag het geheel wat minder rooskleurig. Ze maakte zich vooral zorgen over de nuchtere waarden in de ochtend die te hoog bleken. Maar goed ook daarin had ze wel goede hoop dat met een aangepast dieet ik het zelf in de hand kon houden. Er bleef wel één grote vraag in mijn hoofd afspelen: “Had ik deze zwangerschapsdiabetes kunnen voorkomen?”

Als je op internet zoekt kom je tot de conclusie dat er risicofactoren bestaan, maar dat het grotendeels pech blijkt te zijn. Het antwoord van de internist was toch wat anders. Zij vertelde dat doordat ik tot de risicofactor behoor, je eetpatroon tijdens de eerste weken/maanden van de zwangerschap toch van invloed kan zijn om ueen eventuele zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen in een later stadium. Lees in mijn geval: niet sporten en veel afhaaleten door de verhuizing is niet echt een gezond eetpatroon te noemen. Een 100% zekerheid dat dit aanleiding is geweest voor mijn zwangerschapsdiabetes is er niet, maar het proberen te voorkomen is in mijn geval een ander verhaal. Het maakte mij vooral verdrietig, dat er een kans bestaat dat ik zelf heb bijgedragen aan deze uitslag en dat dit invloed kan hebben op de baby maar ook op die van mezelf in de toekomst. Waarom niemand mij, ik behoor immers tot de risicogroep ( even aangeven waarom jij ertoe behoort)

Niemand heeft mij hiervoor gewaarschuwd,daar baal ik van. Ook niet bij de eerste zwangerschap! Ik ben/was zeer tevreden over mijn verloskundigen  in Amsterdam en kaart dit ook zeker bij ze aan, zoals ik  ook heb gedaan bij mijn nieuwe verloskundige in Bussum. Er bestaat veel onwetenheid over de juiste  samenhang waarom iemand zwangerschapsdiabetes krjgt, maar dan maar liever safe than sorry toch? Bij deze voor iedereen in de toekomst die tot de risicogroep behoort let erop en loop geen onnodig risico. Zwangerschapsdiabetes is gewoon niet leuk!

Inmiddels gaat het heel goed en mis ik wel alle cravings waar ik voorheen aan kon toegeven, maar het is nog maar zo’n 6 weken. Vorige week een groeiecho gehad en de baby doet het waanzinnig en daar doen we het dus allemaal voor. Betekent wel dat ik bijna koolhydraatvrij eet in de avond.  Dus voor iedereen die zich aan het “voorbereiden” is op de zomer komen er genoeg lekkere dingen aan zoals deze gehaktballen in tomatensaus. Eet ze heerlijk samen met een simpele komkommer- en tomatensla met feta, een beetje olijfolie, baslamicosiroop en peper & zout.

Gehaktballen in tomatensaus (4 personen)
– 500 gr rundergehakt
– ei
– beschuit of paneermeel
– 2 uien
– 2 tenen knoflook
– 1 el Baharat kruiden (ook wel köfte kruiden genoemd, ik heb deze gebruikt)
– 200 gr gezeefde tomaten
– 1 el tomatenpuree
– 1 el gedroogde oregano
– olijfolie
– roomboter

Laat het gehakt op kamertemperatuur komen. Snipper de ui zo klein mogelijk en pers de knoflook uit. Verhit een klontje boter in de pan en fruit hierin de ui en knoflook. Laat daarna goed afkoelen. Meng het gehakt met het verkruimelde beschuitje, ei, Baharat en de afgekoelde ui en knoflook. Meng goed door elkaar en breng op smaak met peper & zout. Rol ongeveer 12 gehaktballen van het gehakt.

Verhit een beetje olijfolie in de pan en bak de gehakthallen hierin rondom mooi goudbruin. Voeg dan de gezeefde tomaten, tomatenpuree en de gedroogde oregano toe. Goed roeren en eveneens op smaak brengen met peper & zout. Draai het vuur laag en laat het geheel zo’n 15-20 min pruttelen. Roer wel af en toe even de saus goed door om te voorkomen dat het aankoekt. Mocht de saus te dik worden voeg dan een beetje kokend water toe.