Lieve lezers van The Lion Kitchen,

Hierbij mijn allereerste blogpost van The Lion Kitchen. Na een zomers weekend heb ik gekozen voor een zomers recept. Heel lekker en simpel te bereiden.

Zelf eet ik zo weinig mogelijk melkproducten, maar voor mijn eigen gemaakte tzatziki maak ik graag een uitzondering. Neem de moeite om de tzatziki zelf te maken en niet kant en klaar te kopen. Het klinkt misschien als een opgave, maar dat is het absoluut niet.

Tip van The Lion Kitchen: lees altijd eerst het hele recept voordat je aan de slag gaat. Hiermee voorkom je dat je tijdens het koken voor onaangename verrassingen komt te staan.

TZATZIKI (voor 4 personen)

 • Ongeveer 90 gram Griekse yoghurt 0% vet;
 • Halve komkommer;
 • 1 knoflookteen;
 • Peper en zout;
 • Zeefdoek (of bij gebrek hiervan een theedoek);
 • Rasp

Pak een bakje en span met een elastiek de zeefdoek om het bakje. Gooi het hele bakje yoghurt in de doek. Zorg ervoor dat de doek niet de grond onderkant van het bakje raakt. Zet dit voor minimaal 2 uur in de ijskast. Dit kan je trouwens ook prima doen voordat je naar je werk gaat, hoe langer hoe beter namelijk. Op deze manier maak je hangop van de Griekse yoghurt, wat betekent de yoghurt haar vocht verliest en je een stevige yoghurt overhoudt.

Na minimaal 2 uur is de hangop klaar en verwijder je de schil van de komkommer. Snijd de komkommer door midden en verwijder de zaadlijsten met een kleine lepel. Rasp de komkommer met een rasp en laat het uitlekken in een vergiet. Pers de knoflookteen. Doe alle ingrediënten in een bakje en breng de tzatziki op smaak met peper en zout. Als variatie hierop of als je toevallig munt in huis hebt, snijd deze in dunne repen en voeg de munt  toe aan de tzatziki.

Misschien is het je op gevallen dat er een paars bloemetje op de foto bij de tzatziki te zien is. In mijn kruidentuin verbouw ik onder andere bieslook en op de bieslook ontstonden prachtige kleine paarse bloemetjes. Na wat speurwerk blijkt dat de bloemetjes eetbaar zijn. Het heeft een sterke uismaak dus onderschat ze niet maar het is echt lekker. Gooi deze bloemetjes dus niet weg en gebruik ze, niet alleen als decoratie maar verwerk ze door een salade of zoals ik bij de tzatziki.

ARABISCHE WRAP (4 personen)

 • 4 Arabische platte broden;
 • 2 gerookte biologische kipfilets;
 • 3 grote of 6 kleine tomaten;
 • Zak jonge bladsla;
 • Sriracha saus;
 • Humus;
 • Tzatziki

Arabische platte broden?!? Overheerlijk en één van mijn lievelings. Niet alleen te gebruiken als wrap maar ook perfect voor de borrel met wat humus en andere lekkere dipjes. Je kan ze halen bij de meeste Turkse/Marokkaanse bakkers en groenteboeren, maar ook bijvoorbeeld op de Ten Kate markt. Sriracha saus?!? Nog een musthave in jouw keuken. Extreem pittig maar oh zo heerlijk!Kijk uit met het gebruik hiervan, want voordat je het weet staat je mond in de fik. Te halen bij elke Aziatische winkel of toko. Als laatste mijn humus, ik zweer bij één winkel/kraam de “Provinciale Delicatessen”. Ze zitten onder andere op de Zeilstraat, de Ten Kate markt en naast de overdekte Dirk van den Broek op het Marie Heinekenplein. Voor meer informatie kijk op www.prodel.nl. Hier haal ik overigens ook altijd mijn platte broden.

Arabische platbrood

Sriracha saus

Nou aan de slag! Snijd de tomaten en de gerookte kipfilets in dunne plakken. Zet een pan op met een beetje kokosolie (normale olie kan natuurlijk ook alleen is het bakken in kokosolie velen malen gezonder. Ik kom hier in een latere blogpost zeker nog op terug) en bak hierin de gerookte kipfilet totdat deze warm is. Het gaat er niet om dat de kip gaar moet worden, maar ik vind dat warme gerookte kipfilet beter tot zijn recht komt. Leg op elk bord een plat brood open en bestrijk deze met de tzatziki, de humus en druppel daarna naar smaak de Sriracha saus hier overheen (nogmaals pas op!!). Leg de gerookte kipfilet, de tomaten en als laatste de sla erop en vouw het platte brood dicht. Smullen maar.

Ik gebruik in dit recept geen extra peper en zout, nu er naar mijn mening genoeg smaak aan alle producten zit. Neemt niet weg dat dit per persoon kan verschillen.

Dit was het dan mijn allereerste blogposts. Ik hoop dat jullie het leuk vinden en sta open voor tips en tricks. Dat vele blogposts maar mogen volgen waarin ik niet alleen mijn recepten met jullie deel, maar ook mijn lievelingswinkels en restaurants.

Heel veel liefs,

The Lion Kitchen