INSPIRE AND BE INSPIRED

Mijn lieve vriendinnetje Nikki – te volgen via haar eigen blog http://circleofmoments.wordpress.com/ – is degene die mij het laatste zetje gaf om aan de slag te gaan met mijn eigen blog. Om te kijken of het daadwerkelijk wat voor mij is heb ik vorige week een blogpost geschreven op haar blog. Ik was gelijk om en The Lion Kitchen was geboren. Voor iedereen die haar nog niet volgt gelijk DOEN het is een hele inspirerende blog.

Hieronder een gedeelte van mijn blogpost op Circle of Moments:

Toen er bij Nikki kanker werd geconstateerd realiseerde deze “keukenprinses” dat het belangrijk is om zo sterk mogelijk de behandelingen in te gaan. Een belangrijk onderdeel van de weerstand wordt gecreëerd door gezond te eten. Dat bracht mij op het idee om een klein kookboek voor haar te maken genaamd “Nikki’s gezonde tour”. En onder het mom van “DO MORE OF WHAT MAKES YOU HAPPY” en Nikki als inspiratiebron komt dan nu een lange droom van mij uit, namelijk het starten van een eigen foodblog onder de naam “The Lion Kitchen”. Hierbij de eerste sneak peak.

De recepten zijn niet alleen perfect voor Nikki, maar uiteraard goed voor iedereen.

ONTBIJT

Havermout

Als iemand mij 5 jaar geleden had verteld dat ik ooit havermout lekker zou gaan vinden had ik keihard gelachen. Ik moest zeker wennen in het begin, maar inmiddels wil ik niet anders. Niet alleen bijzonder goed verteerbaar, maar zorgt ook voor een “vol” gevoel tot aan de lunch. Dit zorgt er weer voor dat je niet hoeft te snaaien naar verleidelijke snacks.

– 4 el havermout
– kokend water
– Stevia poeder
– kaneelpoeder
– blauwe bessen
– amandelen
– goji bessen/chai/hennepzaad/vezels

Kook water. Doe 4 el havermout in een kom met een snufje kaneel- en Stevia poeder, voeg hier het kokend hete water aan toe zodat de havermout net onder water staat. Precieze hoeveelheden is lastig aan te geven het is een beetje oefenen. Zorg dat al het water wordt geabsorbeerd, maar kijk uit dat het niet een soort behangplaksel wordt. Als dit gebeurt voeg wat water toe, mocht het te dun zijn voeg dan wat havermout toe. Voeg als laatste de blauwe bessen, amandelen en een mengel van superfoods toe. Ikzelf gebruik goji bessen, chai- en hennepzaden en wat vezelpoeder. Ik drink bij mijn ontbijt elke ochtend een glas met warm water met daarin een halve geperste citroen.

Red Power

Om ‘s ochtends de havermout wat af te wisselen maak ik een sapje met mijn sapcentrifuge/slowjuicer. Mocht je deze niet hebben sla dit recept dan over, want sommige ingrediënten die worden gebruikt zijn te hard voor een blender.

– 2 appels
– 3 kleine wortels of een halve winterpeen
– 2 gekookte bieten
– stuk gember te grootte van je duim

Indien je kant en klare gekookte bieten hebt (wel biologische) kan alles in 1 keer door de sapcentrifuge/slowjuicer en genieten maar.

20130711-120223.jpg

LUNCH

“Salade” crudité

Op werk gezond lunchen vinden veel mensen erg lastig. Er is vaak veel brood en een overvloed aan vleeswaren en zoetigheden. Sinds een tijdje bouw ik zelf de lekkerste salades op werk. Ik heb het geluk dat er altijd avocado, biologische kipfilet en pijnboompitten aanwezig zijn, wat een top basis is voor een salade. Nu is alleen teveel salade niet goed voor je dus wissel ik het af met rauwkost. Deze zakjes kan je vaak kant en klaar kopen bij de supermarkt halen en zo mee naar je werk nemen. Afgelopen week at ik bijvoorbeeld onderstaande ingrediënten als lunch:

– 1 zakje rauwkost (ik heb hier komkommer gebruikt)
– half gerookte biologische kip
– halve avocado
– handje pijnboompitten

Het klinkt misschien saai maar is wekelijk waar heerlijk en nog vullend ook. Naar keuze kan je ook beetje olie of balsamico azijn toevoegen. Dit keer heb ik het niet gedaan, maar ik kook vaak ‘s ochtends een eitje of neem restjes olijven/zongedroogde tomaatjes of augurken mee naar werk die je salade op kunnen pimpen.

20130711-120252.jpg

DINER

Couscous (2 personen)

– Ongeveer 30 gram per persoon (ik maak altijd lekker veel, de restjes zijn ook een top lunch voor de dag daarna). Ik heb hier 70 gram gebruikt.
– Halloumi (is een kaas gemaakt van schaap of geit)
– 1/2 komkommer
– Kleine romaatjes
– Groente bouillonblokje
– 1 gesnipperde rode ui of sjalot
– 1 teen geperste knoflook
– 1 theelepel ras el hanout (is een kruidenmengesel)

Vul een glas met ongeveer 250 ml kokend water en laat het bouillonblokje hierin oplossen. Doe olie in een kookpan en fruit de knoflook en de ui. Voeg de couscous toe en bak deze ongeveer 30 seconden even heel kort mee. Blus af met het bouillonwater zodat de couscous net onder water staat. Voeg 1 theelepel ras el hanout toe. Even goed roeren en zodra het weer kookt draai het vuur uit en doe een deksel op de pan. Laat rusten maar roer regelmatig en indien de couscous te droog is voeg wat van het kokend water toe. Ondertussen haal je de schil van de komkommer en verwijder je de zaadlijsten. Snijd zowel de komkommer als de tomaten in kleine blokjes. Snijd de halloumi in dunne repen en gril deze in een grillpan met beetje olie totdat beide kanten knapperig en bruin zijn. De couscous is nu klaar en meng de komkommer en de tomaten met de couscous. Schep op een bord en voeg als laatste de warme halloumi toe.

20130711-120257.jpg

Ik hoop dat jullie inmiddels ontzettende zin hebben gekregen in één van bovenstaande recepten.

Lieve Nik, bedank voor deze eerste blogpost. Hopelijk volgen jullie mij in de toekomst via mijn eigen blog The Lion Kitchen. Binnenkort ga ik in ieder geval lekker gezond voor Nikki koken.

Heel veel liefs,

Sees

20130711-121108.jpg