Hai hai,

Zo vlak voor het weekend kan een goede boost aan vitaminen geen kwaad. En nu de zon volop schijnt is een beetje extra bèta-caroteen perfect. Nu denkt iedereen altijd gelijk aan wortelen, maar ook in mango’s zit bèta-caroteen. In het lichaam wordt beta-caroteen omgezet in vitamine A. Dit zorgt niet alleen voor een goede weerstand en scherpe ogen, maar ook voor de botten, tanden en de huid.

Lange tijd kocht ik mijn fles “versgeperst” sap bij de Appie en leefde in de veronderstelling dat ik super gezond bezig was. Niets is minder waar. Kant- en klare sappen, en dan laat ik de Coolbest pakken überhaupt achterwege, zijn een stuk minder gezond dan je denkt. De meeste bevatten extra suikers en conserveringsmiddelen die niet thuis horen in een glas vers geperste  jus. Ik raad het iedereen dan ook aan om te investeren in een goede citruspers of nog beter een sapcentrifuge/slowjuicer. Het is niet de meest goedkope aankoop, maar ik heb die van mij bijvoorbeeld gekregen van de schoonfamilie en de spaarkaarten van de Shell. Houd dus dit soort aanbiedingen dus goed in de gaten.

Ik heb bijvoorbeeld deze: http://www.philips.nl/c/Voedselbereiding/avance-collection-900-w-2.5-liter-xxl-trechter-hr1870_10/prd/nl/

Maar veel vriendinnen van mij hebben deze aangeschaft: http://www.wehkamp.nl/Zoeken/ArtikelDetail.aspx?SC=7G4&ArtikelNummer=736123&Nty=1&Ntk=ART&Ntt=sapcentrifuge&Nao=9&Ns=&N=186&IZ=True&Ztb=False&cm_pi=Home%20Page&cmid=WEH&VIEW=Grid

Voor dit recept moet je wel in het bezit te zijn van een sapcentrifuge of slowjuicer. Heb je dit niet wees niet getreurd, er komt snel een blogpost aan over mijn favoriete juicebar waar ze de heerlijkste sappen voor je neus bereiden.

IMG_5345[1]

CRAZY CARROT (voor een halve liter)

– 1 bos bospeen;

– 1 mango;

– 2 rode appels;

– 1 stuk gember zo groot als je duim.

IMG_5269[1]

Ik zorg er eigenlijk altijd voor dat  vooral de groente die in zijn geheel oftewel met schil erin gaan biologisch zijn. Natuurlijk werkt schoonmaken en goed boenen van de buitenkant vast, maar er zijn vaak veel gifstoffen aanwezig doordat het fruit en groenten bespoten wordt. Neemt niet weg dat biologische groente en fruit sowieso wel even onder de kraan moeten worden gehouden.

Snijd het groene van de bospeen eraf, verwijder de schil van de mango en de gember en als laatste snijd de appel in vieren. Alles kan in de sapcentrifuge en klaar is Cees. Om het nog gezonder te maken kan je altijd een schep tarwegraspoeder, chaizaad of hennepzaad aan je sap toevoegen.

Nu denk je ongetwijfeld wat moet ik met een halve liter Crazy Carrot? Verdeel het overgebleven sap over lege flesjes en bewaar tot de volgende dag of vries de flesjes in. Zorg er bij het invriezen  wel voor dat er zo weinig mogelijk lucht in het flesje achter blijft. Wat mij betreft kan invriezen geen kwaad en doe het zelf bijna altijd, want zo hoef je ’s ochtends niks te doen en heb je in een mum van tijd een super gezond sapje!

Enjoy!

IMG_5293[1]