Hai hai,

De eerste week van The Lion Kitchen is een feit!En na een bloedmooie zondag is het weer tijd voor een nieuw recept.

Vorige week keek ik in de ijskast en vond ik taugé, paksoi en tartaar en zat te denken wat kan ik daar nou eens voor lekkers van maken. Meestal maak ik kleine gehaktballetjes en wok ik de paksoi, maar nu had ik zin in wat anders. Zo ontstonden de Paksoi Rolletjes. Het lijken misschien heel wat ingrediënten, echter eenmaal in huis en je kan er alle kanten mee op. Je gaat zien dat de ingrediënten veelvoudig in de keuken gebruikt kunnen worden.

Paksoi Rolletjes (4 personen)

– 1 grote paksoi;

– 4 tartaartjes (je kan ook gehakt gebruiken overigens);

– 1 bakje taugé

– 1 klein bakje tomatenpuree;

– 1 teen knoflook;

– 1 grote rode ui;

– 1 stuk gember (ongeveer je duim)

– 1 el vissaus;

– 1 el sesamolie;

– 2 el ketjap (ik gebruik altijd die van een toko die wat stroperig is);

– 1 el sambal of Sriracha saus;

– 1 el kokosolie of gewone olie;

– 1 groentebouillonblokje.

Paksoi

Zet een pan met water op het vuur en voeg hier een groentebouillonblokje aan toe. Zorg dat het water gaat koken. Verwijder de bladeren van de paksoi en was deze goed, er blijft namelijk vaak veel aarde/zand achter tussen de bladeren. Snijd het groene gedeelte van de paksoi en zorg ervoor dat de bladeren zo heel mogelijk blijven. De kleinere bladeren en de witte stronk die overblijven kunnen in kleine stukjes worden gesneden.

Tartaar

Verwarm de oven op 180/200 gr. Pers de knoflook en snijd de ui en de gember zo klein mogelijk. Doe de tartaartjes bij elkaar in een bakje en voeg hier de vissaus, de tomatenpuree en de sambal aan toe en hussel alles door elkaar. Zet een pan met olie op het vuur en bak hierin de ui, de knoflook en de gember. Kijk uit dat de knoflook niet aanbrandt!Voeg de tartaar toen en rul de tartaar (ik gebruik hiervoor vaak gewoon een vork). Als de tartaar klaar is zet het vuur uit. Proef tussendoor en voeg naar smaak vissaus of sambal toe!

Rolletjes

Inmiddels kookt het water. Leg hierin voorzichtig de groene bladeren van de paksoi en blancheer deze voor ongeveer 1,5 min. Haal ze er daarna voorzichtig uit en leg de bladeren zo plat mogelijk op het bord. Pak daarna een ovenschaal en vet deze licht in met kokosolie. Volg hierna onderstaande stappen:

Paksoi - stappen

Leg de rolletjes naast elkaar in de ovenschaal en stop ze voor ongeveer 10/15 min in de oven. Bedenk dat alles al gaar is, het gaat er alleen om dat de tartaar en de paksoi weer opgewarmd worden en dat het vel van de paksoi iets knapperiger wordt.

Ondertussen bak je in een pannetje allereerst de paksoi en voeg hier de sesamolie en de ketjap aan toe. Ik zelf gebruik dan nog een beetje sambal of Sriracha saus, because I love spicy food! Voeg als laatste de taugé toe. Ik gebruik zoals je ziet geen zout of peper, wat mij betreft zijn de ketjap en vissaus zout genoeg en zit er genoeg spicy in. Leg op een bord allereerst het paksoi/taugé mengsel en plaats hierop de paksoi rolletjes uit de oven. En genieten maar!

Paksoi Rolletjes I

Paksoi rolletjes II