Na een heerlijk weekend met mijn vader in Hamburg, begint deze week met de Menly Monday. Normaal gesproken praat iedereen over Meatfree Monday, maar ik maak er deze week even Meat Monday van. De inspiratie komt uit het kookboek van Jamie Oliver en met een vleug The Lion Kitchen is het echt het lekkerste broodje geworden. En heel goed voor de mannen en voor vrouwen die wat minder meaty zijn extra dun gesneden plakken (ben ik overigens überhaupt voorstander van). De enige echte must bij dit gerecht is biefstuk van goede kwaliteit, dus nee geen supermarktbiefstuk, maar hop naar de slager. Voor het stokbrood maak ik de keuze tussen spelt of desem. Ook hier geldt ga naar een goede bakker, Marqt of zoals ik naar bakkerij Straathof op de Ten Kate markt. Brood van de supermarkt is geen brood. Zie bijvoorbeeld dit artikel in de Volkskrant. Conclusie: als je brood eet kies dan voor kwaliteit.

Sticky Steak Sandwich (4 personen)

– 2 stokbroden (desem of spelt);

– 4 biefstukken van goede kwaliteit;

– 3 rode uien;

– 1 el steviapoeder;

– Honing;

– 4 tomaten;

– Balsamicoazijn;

– Sla;

– Mosterd;

– Yoghurtmayonaise.

Haal op tijd  de biefstukken uit de ijskast, leg ze tussen 2 vellen keukenpapier en laat de biefstukken op kamertemperatuur komen. Snijd ondertussen de rode ui in dunne ringen. Pak een kleine steelpan en verhit hierin de kokosolie (of normale olie) en fruit de uien totdat ze glazig en zacht zijn. Voeg 1 el steviapoeder toe en zorg dat de uien licht gaan karamaliseren oftewel dat de steviapoeder iets bruiner wordt. Kijk uit dat de steviapoeder niet aanbrandt! Je kan uiteraard ook gewone suiker gebruiken alleen is dit natuurlijk minder gezond. Giet daarna een flinke scheut balsamicoazijn in de steelpan zodat de uien net bedekt zijn. Laat de balsamicoazijn inkoken waarna alleen de uien overblijven. Blijf wel af en toe roeren en opletten dat de uien niet aanbranden!

Inmiddels moeten de biefstukken wel op kamertemperatuur zijn. Verhit in een grillpan wederom kokosolie. Ik bak, afhankelijk van de dikte van de biefstukken, met de stopwatch erbij de biefstukken 1,5/2 min per kant. Ik ben hier heel secuur in, maar heb wel altijd perfecte biefstukken (nou ja vind ik zelf dan he). De biefstukken zijn dan medium/rare. Pak een groot stuk aluminiumfolie, leg de gebakken biefstukken hierin, vouw de aluminiumfolie goed dicht en laat de biefstukken 3-5 min rusten.

Ook de uien moeten onderhand wel klaar zijn. Snijd de tomaten in dunne plakken en het stokbrood in vieren. Haal de biefstukken uit de aluminiumfolie en snijd met een vlijmscherp mes in dunne plakken. Nu kan het bouwen beginnen. Begin met een dunne laag yoghurtmayonaise en mosterd daarna de sla en de tomaten en als laatste de biefstuk. Aanvallen maar!