Vorige week kwamen drie vriendinnetjes bij mij eten op het dakterras. Wat mij betreft een extra goede reden om uitgebreid te koken. Vriendinnetje Jen is net zo’n kookgek als ik, dus al snel vlogen de ideeën heen en weer. Het moest in ieder geval goddelijk worden. Het zijn uiteindelijk drie verschillende gerechten geworden, want we konden totaal geen keuze maken en hadden zin in alles.

Je moet voor de recepten wel even gaan zitten, want het behelst behoorlijk wat snijwerk. Maar het is de moeite meer dan waard! Trouwens, je hoeft niet alles te maken. De recepten zijn los van elkaar net zo lekker! Dus zoek net zoals ik een snijpartner in crime, pak een glas wijn en chop chop chop!

Peking Kip Pannenkoekjes (4 personen)

– 8 pannenkoekjes (toko);

– 2 biologische kipfilets;

– een halve komkommer;

– 4 bosuitjes;

– 4 el Hoisinsaus.

– 2 el sojasaus;

– 1 el ketjap;

– kokosolie.

Snijd de kipfilet in hele dunne reepjes en marineer in de sojasaus en ketjap, laat even marineren. Ondertussen snijd je de komkommer door de helft, verwijder je de zaadlijsten (gaat heel makkelijk met een klein lepeltje) en snijd in flinterdunne reepjes (Julienne). Ik gebruik van de bosui altijd alleen het groene gedeelte (het onderste gedeelte kan je overigens later gebruiken voor de mango salade) en snijd dit gedeelte in dunne reepjes. Bak daarna de kip in de kokosolie , totdat deze gaar is.

YES, je mag weer lekker met je handen eten! Bestrijk de pannenkoekjes met de Hoisinsaus en beleg daarna met de kipfilet, komkommer en bosui. Mànmàn chi!!

Peking Kip I

Peking kip II

Lilaloempia’s (4 personen)

– 8 rijstvellen (toko)

– paprika;

– halve komkommer;

– 1 peen/wortel (heb je geen Julienne-rasper koop dan kant en klaar zakje geraspte wortels);

– 2 handjes pinda’s;

– Halve Romain sla;

– 1 bakje garnalen;

– 125 gr taugé;

– 100 gr vermicelli (toko);

– munt + koriander.

Het enige wat je voor dit gerecht hoeft te doen is alles Julienne snijden (flinterdun), de gamba’s te halveren en de pinda’s de crushen. Oh ja, week de vermicelli even (ongeveer 2 min)  in kokend water. Leg daarna alles naast elkaar op een grote plank of bord en ga aan de slag met de dipsaus.

Loempia I

Dipsaus bij de lilaloempia’s

– 2 limoenen;

– 6 el water;

– 1 el suiker;

– 2 el vissaus;

– 1 el sojasaus;

– 2 el zoetzure saus;

– ¼ Spaanse peper;

– ½ el sesamolie

Verwijder de zaadjes uit de Spaanse peper, halveer en snijd in dunne reepjes. Ook voor de dipsaus zijn niet veel handelingen nodig, behalve dan het uitpersen van de limoenen en daarna kan je alle ingrediënten door elkaar mengen. Hoppakee!!

Loempia II

Hoe makkelijk is dit recept? Het enige nadeel is al het snijwerk, maar voor de rest is het very easy! Als de dipsaus klaar is begint het leukste gedeelte: het bouwen van de loempia’s!

Pak een grote bak en vul deze met koud water. Per keer leg je 2 rijstvellen in het koude water en laat je deze ongeveer 2 min wellen. Vergis je er niet in dat de vellen heel dun zijn en snel scheuren, wees dus voorzichtig bij het uit elkaar halen.

Nu kan het bouwen beginnen. Leg alle ingrediënten op het rijstvel: paprika, sla, tauge, komkommer, wortel, vermicelli, garnalen, munt, koriander en als laatste de gecrushte pinda’s. Vouw de zijkanten van het rijstvel naar binnen, rol zoals een loempia en dippen maar!!

Loempia IV

Loempia III

Loempia V

Loempia VI

Zoetzure mangosalade (4 personen)

– 1 mango;

– 1 bos radijzen;

– halve komkommer;

– restant van de bosui;

– 3 limoenen;

– 5 el water;

– 3 el suiker;

– halve Spaanse peper;

– 1/2 el sesamolie;

– 2 el vissaus

– koriander/munt.

Mangosalade

Verwijder de schil van de mango en de komkommer en snijd deze in kleine blokjes. Was de radijzen en de bosui en snijd ze in dunne plakjes. Daarna maak je in een grote bak de dressing. Ook hier geldt dat de zaadjes uit de Spaanse peper moeten worden gehaald en ze kunnen in dunne reepjes worden gesneden. Pers de limoenen uit en voeg het water, suiker, sesamolie en de vissaus toe. Als de dressing klaar is kunnen de mango, komkommer, radijzen en bosui erbij! Zet even weg in de ijskast en laat zeker 30 min marineren. Vlak voor het opdienen kan je er nog wat koriander en munt doorheen doen.

Nogmaals, laat je niet afschrikken door al het snijwerk, maar maak er een gezellig feestje van! Het zijn perfecte gerechten voor een groep: je zit lekker met z’n allen aan tafel en iedereen bouwt zijn eigen pannenkoekje of loempia. Ik zeg rennen naar de toko en inslaan maar!