Mmm misschien ben ik dan toch om met de Meatless Monday? Het beviel mij vorige week eigenlijk behoorlijk goed. En best makkelijk om een standaard dag te kiezen voor de (minimale) vegabreak van de week.

Vriendinnetje Char kon vorige week wel een oppepper na haar weekendje Lowlands gebruiken. Voor haar bedacht ik deze gezonde maaltijd. Gelukkig was ze uitermate tevreden en werd het gerecht geschikt bevonden voor The Lion Kitchen. Pfieuw! Hierbij het recept voor een gezond vega begin van de week.

Sweet Quinoa (4 personen)

– 150 gr. Quinoa;

– 2 grote bataten (oftewel zoete aardappels, maar bataat klinkt gewoon leuker);

– 2 rode paprika’s;

– 4 grote & sappige tomaten (op dit moment zijn de Hollandse trostomaten heel lekker);

– 250 zachte geitenkaas (of welke zachte kaas je ook lekker vindt);

– 1 tl ras el hanout;

– 1 tl kerriepoeder;

– 1 tl garam masala;

– 1 Spaanse peper (of een halve voor de softies);

– 2 knoflooktenen (of 1 als je dit te heftig vindt);

– 1 groentebouillonblokje ;

– 2 el olijfolie;

– Peper & Zout.

Zet 2 pannen met water op het vuur en breng het water aan de kook. Verwarm de oven voor op 175 gr. In de pan voor de bataten voeg het bouillonblokje toe. Was de quinoa in een vergiet en laat even uitlekken. Schil de bataten. Als het water kookt voeg je de quinoa en de bataten toe, ieder in een eigen pannetje natuurlijk. De bataten moeten ongeveer 15 min koken en de quinoa tussen de 10-12 min.

Was de tomaten en de paprika en snijd in kleine blokjes. Verwijder de zaadjes van de Spaanse peper en snijd deze in flinterdunne ringetjes. Pel en pers de knoflooktenen. In een kommetje meng je de Spaanse peper, knoflook, garam masala, ras el hanout, kerriepoeder en de olie. Even proeven en eventueel naar smaak nog wat kerrie, garam masala of ras el hanout toevoegen.

Tip: koop je kruiden niet overpriced bij een supermarkt. Er zijn zoveel (buitenlandse) supermarktjes/groenteboertjes die specerijen of kruiden in kleine bakjes voor 1 euro verkopen. En eenmaal in huis blijven de specerijen jaren goed! Wel goed de bakjes sluiten natuurlijk…

Sweet quinoa I

Anyhow, ondertussen zijn de bataten en de quinoa klaar. Giet de quinoa af in een vergiet en spoel nog even na met stromend koud water. Laat de quinoa goed uitlekken en droog worden. In een ovenschaal leg je de gesneden paprika en tomaten. Snijd de bataten (als ze een beetje afgekoeld zijn) ook in kleine blokjes en kieper ze in de ovenschaal. Meng het kruidenmengsel door de bataten, tomaten en paprika en bestrooi met peper en zout.  Zet de ovenschaal voor ongeveer 20 min in de oven.

IMG_6344[1]

C’est ca! In een grote schaal meng je de quinoa met het  groentemengsel en verdeel over de 4 borden. Top af met de verkruimelde geitenkaas en aanvallen maar! Goed begin van de week lijkt mij…

IMG_6345[1]