Afgelopen zaterdag was ik al even bij Van Mechelen. Bij Eva aan de bar heb ik genoten van de tosti met ham van Bonte Bentheimer en Beemster kaas. Meteen ook even kennis gemaakt met chef-kok Lucas! Ik word altijd zo enthousiast van mensen die (ook) een passie hebben voor eten. Meteen dwaalden we weg over slagers in Overijssel en hoe mooi en lekker echt eten kan zijn.

Lucas had al wel een idee voor een recept en vroeg mij maandag terug te komen om een kijkje in de keuken te nemen en het gerecht te proeven. Het bleef nog even spannend wat het ging worden…

Maandag hadden mijn vriend Thole en ik meteen een mooi excuus om nog even te genieten op het terras. Bij binnenkomst vertelde Lucas dat hij vongole ging maken. Wiehoooeeeee je kan mij bijna niet gelukkiger maken! Dit is nou echt zo’n gerecht dat ik af en toe thuis probeer te maken, maar nog niet restaurant style heb weten te evenaren.

Vanaf nu dus wel! Ik mocht meespieken in de keuken hoe Lucas de vongole bereidde. Daarna mochten Thole en ik samen, onder het genot van een glaasje wijn, alles oppeuzelen. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een wedstrijd werd de laatste te pakken te krijgen. We hebben het terras volgens mij verder aangestoken, want ik zag steeds meer vongole voorbij komen!

Eet dit gerecht als borrelhap, voorgerecht of vul aan als hoofdgerecht met wat pasta. Mmmmm wat een feestgerecht!

Oh ja op de kaart staat de vongole (in ieder geval op dit moment) onder “bij de borrel” en dan schelp- of schaaldieren van de dag!

Vongole VI

Vongole á la Van Mechelen (4 personen)

– 1 kg vongole;

– 1 Spaanse peper;

– 3 tenen geplette knoflook;

– 1 dl witte wijn;

– sap van een 1/2 citroen;

– 2 el (room)boter;

– 1 handje grof gesneden koriander (als je niet van koriander houdt gebruik dan platte peterselie);

– peper & zout; en

– 2 el Olijfolie.

Snijd de Spaanse peper in reepjes. Bak de Spaanse peper samen met de geplette knoflook in de olie. Voeg de vongole toe en blus af met de witte wijn. Op hoog vuur laat je de schelpen open gaan. Op het hoge vuur de wijn en het vocht in laten koken. Zet het vuur hierna zacht. Voeg de citroensap en de boter toe. Als laatste voeg je koriander en eventueel de peper en het zout toe. Dat was het! Serveer met heerlijk stokbrood en verse citroenpartjes.

Oh my, oh my pas op het is verslavend lekker!

Hieronder de vongole stap voor stap:

Vongole I

Vongole II

Vongole III

Vongole IV

Vongole VI

Vongole VI