Laatst zag ik op de markt weer eens sugar snaps liggen. Iets wat ik bijna nooit eet, maar eigenlijk heel lekker vind. Raar he? Maar goed, ik heb ze verplicht gekocht en moest er een lekker recept mee bedenken. Bij sugar snaps heb ik altijd meteen een oosters gevoel.

Ik kan (tot vervelends – voor mijn omgeving – aan toe) de hele dag aan eten denken en bedenk vaak al ’s ochtends wat ik ’s avonds wil gaan eten. Zo begint mijn ochtend bijna altijd met een speurtocht door de kastjes, ijskast en vriezer(tje) om te kijken wat er nog ligt. Zo kwam ik afgelopen dinsdagochtend de sugar snaps tegen, waarvan ik eigenlijk alweer was vergeten dat ik ze nog had (oeps). Verder vond ik in de vriezer 2 biefstukjes en in de ijskast nog krop romaine sla. Het gerecht met de sugar snaps was geboren.

IMG_6493[1]

Sugar Steak (4 personen)

– 4 biefstukken (van de slager!! Tip: Bastiaan van Res);

– 2 baby-romaine sla of 4 little gems;

– minimaal 400 gr. sugar snaps;

– 3 á 4 tenen knoflook;

– 1 stuk gember ter grootte van je duim;

– 1 Spaanse peper (voor de softies een halve);

– 2 el vissaus;

– 4 el sojasaus;

– 1 tl steviapoeder of suiker;

– 3 el olie;

– peper & zout; en

– eigenlijk een wok.

Oh ja, als je twijfelt of dit wel genoeg is als avondeten serveer er dan lekker rijst, mie of naanbrood bij!

Haal de biefstukken ongeveer een half uur voordat je gaat koken uit de ijskast. Ik leg de biefstukken altijd tussen 2 vellen keukenpapier zodat het overtollige vocht/sap in het keukenpapier wordt opgenomen. Zet een pan met water op het vuur en breng deze aan de kook.

Verwijder de zaadjes van de Spaanse peper (diehards mogen die erin laten zitten) en snijd in dunne ringetjes. Pers de knofloken en snijd de gember zo klein mogelijk. Snijd de biefstuk in hele dunne repen met een vlijmscherp mes! Was de romaine sla en droog met een slacentrifuge of een theedoek.

Inmiddels kookt het water en kan je de sugar snaps toevoegen. Kook deze beetgaar in ongeveer 5 min. Giet het warme water af. Draai daarna direct de koude kraan open en laat de sugar snaps zo snel mogelijk afkoelen. Zo stop je het kookproces en behoud je de mooie groene kleur. Zet de sugar snaps (zonder water) even apart. Leg de romaine sla alvast klaar op de borden.

Zet de wok op hoog vuur en verhit de olie. Voeg daarna de Spaanse peper, knoflook en gember toe. Laat even pruttelen in de olie, maar pas op dat de knoflook niet aanbrandt. Voeg daarna de biefstuk toe en verhit deze voor ongeveer 1 min op het hoge vuur. Blus daarna af met de sojasaus, vissaus en voeg de steviapoeder/suiker toe. Als laatste verhit je de sugar snaps nog even en kan je het vuur laag draaien.

Schep de sugar snaps en de biefstuk op de borden met romaine sla en gebruik de overgebleven saus als dressing! Nomnomnom…

Sugar Steak

IMG_6507[1]

IMG_6508[1]

IMG_6509[1]