Er zijn van die dagen dat je gewoon echt geen zin hebt om te koken. Ook ik, als foodfreak, heb van die dagen. Ik heb mezelf alleen afgeleerd om op zo’n moment in de verleiding te komen voor kant-en-klaar eten. Los van de hoeveelheden zout en E-nummers, is het gewoon niet lekker. Daarom maak ik eens in de zoveel tijd een mega grote pan soep. Stiekem kan je dezelfde avond al even lekker snoepen en de rest gaat de vriezer in. Zo heb je altijd gezond en overheerlijk eten binnen handbereik.

Combineer de soep met pitabroodjes, naanbrood of desem- speltstokbrood. Vlak voor het opdienen garneer je de soep met munt, (platte) peterselie of koriander! Deze soep is echt om te smullen en staat in een handomdraai op tafel..Ennnn niet te vergeten übergezond en boordevol vitaminen.

Perfect klusje voor in het weekend lijkt mij!

IMG_6618[1]

Wortel- pompoensoep (2 liter)

– 1 kleine biologische (!!!) pompoen;

– 1 grote winterpeen;

– 2 sjalotten;

– 3 knoflooktenen;

– 1 Spaanse peper;

– 1 blik kokosmelk (ik heb hier 50 gr. cocos crème santen gebruikt);

– 1 groentebouillonblokje;

– 1 stengel citroengras;

– 1 stuk gember ter grootte van je duim;

– 1 limoen;

– Peper & zout; en

– Staafmixer.

Snijd de sjalotten, de knoflooktenen, de Spaanse peper en de gember in grove stukken. Bespaar je de moeite om dit netjes te doen, het wordt uiteindelijk toch allemaal gepureerd.

De reden dat ik drie uitroeptekens achter de biologische pompoen heb gezet, is, omdat je een biologische pompoen niet hoeft te schillen. Pffff, wat een opluchting was dat toen ik dat hoorde. Ik heb menigmaal handen vol wonden gehad na het hakken en klaarmaken van een pompoen. Kortom, koop een biologische pompoen.

Verwijder de binnenkant van de pompoen. Je kan overigens de pompoenpitten bewaren. Pompoenpitten zijn namelijk heerlijk door een salade of door je ontbijt. Extra leuk is als je ze even kort roostert en over de soep strooit. Anyhoe snijd daarna de pompoen in grove stukken. Rasp de winterpeen en snijd eveneens in dikke stukken. Vul een maatbeker met ongeveer een liter heet of nog beter kokend water. Snijd de citroengras doormidden.

Zet een hele grote pan op het vuur en doe er olijfolie of kokosolie in. Voeg als eerste de Spaanse peper, knoflook, gember en ui toe. Laat even pruttelen en voeg, als de uien glazig zijn (na 2 á 3 min), de pompen en de wortel doe. Bak deze even kort mee en voeg een klein beetje water toe. Na 4 min voeg je nog wat meer water toe. Zorg ervoor dat alle groenten net NIET onder water staan. Voeg de santen/kokosmelk en het groentebouillonblokje toe. Hoppakeee even laten koken voor 15 á 20 min.

IMG_6619[1]

IMG_6620[1]

Haal daarna de pan van het vuur. Verwijder de 2 stengels citroengras uit de pan, maar gooi ze niet weg. Pak de staafmixer, doe een schort om en pureren maar. Ik heb een liter heet/kokend water voorgeschreven, maar het is bij mij nooit dezelfde hoeveelheid. Het is gewoon nou eenmaal zo dat de ene keer de soep dikker is en meer water nodig heeft dan de andere keer. Gemiddeld is het wel een liter. Voeg beetje bij beetje de rest van het water toe en blijf pureren totdat het voor jou de perfecte dikte is. Als laatste knijp je de limoen uit over de soep en nog even goed roeren. Vul stiekem een klein glaasje om even te proeven. Mmmmm!

De rest van de soep giet je in twee bakjes samen met de citroengras, goed laten afkoelen en het kan de vriezer in! Nu afwachten tot je geen zin hebt om te koken en er wacht een verrassing voor je in de vriezer…

IMG_6621[1]

Wortel- pompoensoep

IMG_6622[1]