Ok, zoals al eerder besproken heb je van die dagen dat je minder zin hebt om te koken. De maandag is vaak een dag waar iedereen tegenop ziet. Het weekend is net afgelopen en het volgende weekend lijkt nog eeuwen te duren.

Op maandag kook ik daarom zo makkelijk, maar wel zo gezond mogelijk. Na de friday cheat day (of meerdere dagen oeps) is de maandag een perfecte dag voor een beetje “detox”. Vandaar een overheerlijke spinaziesalade met maar 4 ingrediënten die je hoeft aan te schaffen. Easy toch?

Als je in de buurt van de Jan Pieter Heijestraat woont, dan is groenteboer Olgun (nummer 126) een MUST! De hele maand augustus waren ze gesloten en daar kan ik vreselijk van balen. Het zijn ontzettend lieve meneertjes en ze verkopen goede producten. En ze hebben de aller- allerlekkerste feta die je ooit gaat eten. Menigmaal moet ik voor iedereen bakjes meenemen of vragen vriendinnetjes of ik iets met die feta wil maken. Toen Olgun weer open was ben ik er dan ook naartoe geracet om mijn feta addiction te pleasen. Oh ja, ze verkopen ook eigengemaakte salades zoals couscous of linzensalade die top zijn!

Heb je geen Olgun om de hoek, dan gebruik je gewoon normale feta. Maar mocht je ooit in de buurt zijn, schroom dan niet om naar binnen te lopen.

Spinaziesalade

Feta & Spinaziesalade (4 personen)

– 200/250 gr. (jonge) spinazieblaadjes;

– 100 gr pancetta;

– 250 gr. kleine tomaatjes;

– 200 gr. feta (of bij Olgun lekker bakje vol – het is de feta die in de vitrine ligt met o.a. olijven);

– 3 el balsamicoazijn;

Geen Olgun:

– 2 el olijfolie;

– Italiaanse gedroogde kruiden; en

– 1 rode ui.

Was de spinazieblaadjes grondig. Droog de spinazieblaadjes met een theedoek of slacentrifuge. Was daarna de tomaatjes en snijd ze door de helft. Zet een pan op het vuur en doe er een druppeltje olijfolie in. Bak de pancetta knapperig en bruin. Laat de pancetta daarna uitlekken op een vel keukenpapier. C’est ca!

Op een bord leg je de spinazieblaadjes en de tomaatjes. Heb je de feta van Olgun: schenk dan op elk bord een beetje van de olie die bij de feta zit en besprenkel met wat balsamicoazijn. Heb je normale feta: meng in een bakje de olijfolie, balsamico azijn en de Italiaanse kruiden. Snijd de rode ui zo klein mogelijke en meng met de rest. Verdeel het olieprutje over de 4 borden.

Als laatste brokkel je de feta over de spinaziesalade en maak je het af met de pancetta! Benen omhoog en dag 1 van de week is voorbij…

Spinaziesalade