Eindelijk kwamen mijn “zusters” vorige week eten. Die twee houden gelukkig net zoveel van eten als ik! Oftewel perfect kookpubliek…

Ik maakte couscous met een speciaal courgetteprutje, die de couscous THE BOMB maakt. Echt waar! Ik heb dit courgetteprutje al eens eerder gemaakt en was even vergeten hoe lekker het is. Aanvankelijk heb ik het gebruikt als een soort salsa verde bij een moot heilbot. Ik had toen alleen zoveel gemaakt dat het de volgende dag verdween als smaakmaker in de couscous en een nieuw recept was geboren!

Vandaag dus weer eens een easy monday… Maak het gerecht vegetarisch door de merguezworstjes weg te laten.

Gooi het overgebleven courgetteprutje niet weg, maar gebruik het de volgende dag als salsa verde bij een lekker stuk vlees of vis. Liever vegetarisch? Gebruik het courgetteprutje dan door een omelet of als tapenade op een stokbroodje met buffelmozzarella uit de oven. Of wat dacht je van heel simpel met alleen wat spaghetti! Mmmm, genoeg mogelijkheden lijkt mij.

Oh ja, je houdt vast ook wat couscous over! Ik heb de overgebleven couscous de volgende dag bij de lunch opgegeten…

Couscous & Courgette (4 personen)

– 1 courgette;

– 2 sjalotten;

– 1 citroen;

– 1 Spaanse peper;

– plukje koriander;

– 200 gr couscous;

– 1 komkommer;

– 3 tomaten;

– 1 knoflook;

– 1 el ras el hanout;

– 1 el (pikante) paprikapoeder;

– 200 gr feta (uiteraard van Olgun – Jan Pieter Heijestraat 126, vandaar de olijven op de foto);

– 1 groentebouillonblokje;

– 8 merguezworstjes;

– 40 gr (wasabi) rucola;

– olijfolie;

– peper & zout; en

– hakmachine.

Couscous & Courgette

Allereerst het courgetteprutje. Was de courgette en de citroen grondig. Snijd daarna de courgette, sjalot en Spaanse peper in grove stukken. Wil je een wat minder scherp prutje, verwijder dan de zaadjes van de Spaanse peper of gebruik maar een halve Spaanse peper. Doe de courgette, sjalot, Spaanse peper en de koriander in de hakmachine. Rasp de citroen (ongeveer 1 el) en pers de helft van de citroen uit. Voeg de rasp en het sap toe. Hakken maar! Net zolang totdat alles helemaal fijn gehakt is. Even proeven en naar smaak wat peper & zout toevoegen.

Verwijder de schil en snijd de komkommer in kleine blokjes. Was en snijd ook de tomaten in kleine blokjes.

Vul een maatbeker met een liter warm/kokend water en los het groentebouillonblokje hierin op. Pel en snipper de sjalot en pers de knoflook uit. Verhit in een kookpan een flinke scheut olijfolie en bak hierin de sjalot, knoflook, ras el hanout en paprikapoeder. Voeg na een minuut de couscous toe. Even goed roeren en daarna meteen wat bouillonwater toevoegen. De couscous moet net niet onder water komen te staan. Zet het vuur uit en nog even goed door de couscous roeren. Als het bouillonwater al volledig is geabsorbeerd voeg dan nog een beetje toe. Let wel op dat de couscous niet verdrinkt. Doe een deksel op de pan, maar laat de pan wel op de kook pit staan (zo blijft het nog een beetje extra warm). In ongeveer 8 min is de couscous klaar. Blijf af en toe kijken en proeven. Is de couscous te droog, voeg dan nog een beetje bouillonwater toe.

Als laatste mogen de merguezworstjes in de pan. Als de merguezworstjes bijna klaar zijn (na 6 min ongeveer), doe je de couscous in een grote bak en meng je het courgetteprutje er doorheen. Dit is echt even proeven en kijken wat je zelf lekker vindt. Ik houd van lekker veel, dus ik heb zeker de helft er doorheen geroerd. Is de couscous op smaak? Zo ja, dan kan je de komkommer en tomaten toevoegen. Tadaaaaaa!!

Nu de borden opmaken. Als eerste gaat de couscous op het bord, daarna de feta en de rucola. Als laatste de merguezworstjes! Ik zeg smullen maar…

IMG_7470[1]

IMG_7417[1]