JAAAA, JIHAAAAAA, YES, SI het is gelukt. De eerste keer dat ik pizza ging maken eindigde in een ramp. De pizza zelf zag er perfect uit, maar het was niet te rammen zo smerig. Het heeft dan ook even geduurd voordat ik het weer aandurfde. Ik heb deze keer wel een beetje vals gespeeld, maarrrr de pizza was perfect!

De basis voor de pizza is de tomatensaus, de Parmezaanse kaas en de buffelmozzarella. Ik heb deze keer gekozen voor pain d’ardenne (salami) en Parmaham als topping. En dan lekker aftoppen met wat basilicum en rucola! Wat mij betreft een lekker recept om de week mee te breken en anders voor in het weekend.

Ok, zoals ik al schreef heb ik wel een beetje gesmokkeld en ‘La Tua Farina mix voor foccacia en pizza’ gebruikt. Gewoon te koop bij de wat grotere Albert Heijn. I know, I know ik had natuurlijk naar een Italiaanse delicatessenwinkel of iets dergelijks moeten gaan. Hoe dan ook, dat is dan weer iets voor de volgende keer.

Wil je wel from scratch beginnen? Meng dan 375 gr (pasta)bloem type 00 met 1 zakje gedroogde gist en 1 ei. Zet het deeg na het kneden (zie recept) een uur weg in een met olie ingevette schaal, die je afdekt met een doek.

Gooi de overgebleven tomatensaus niet weg. De tomatensaus is namelijk een goede basis voor een pasta bolo! Voeg alleen wat spaghetti en rundergehakt toe en je hebt weer een heerlijk nieuw recept voor de komende dagen.

Pizza – 2 stuks

– 250 gr La Tua Farina mix voor focaccia en pizza;

– 250 ml lauwwarm water;

– 1 tl zout;

– 1 el olijfolie extra vergine;

– 400 gr gepelde tomaten (blik);

– 2 teentjes knoflook;

– 1 rode ui;

– 1/2 el sambal;

– 1 tl suiker;

– 1 el balsamicoazijn;

– eventueel druppel truffelolie;

– gedroogde Italiaanse kruiden;

– bol buffelmozzarella;

– 2 handjes geraspte Parmezaanse kaas;

– 50 gr Parmaham;

– 50 gr pain d’ardenne (of andere salami);

– 40 gr rucola;

– plukje basilicum;

– peper & zout;

– deegroller; en

– bakpapier.

Allereerst de tomatensaus. Pel en snipper de rode ui en pers de knoflook uit. In een steelpannetje verhit je wat olijfolie. Bak hierin de ui, knoflook en de sambal. Voeg na ongeveer 30 sec de tomaten toe. Even roeren en daarna de balsamicoazijn, suiker, Italiaanse kruiden en eventueel een druppeltje truffelolie toevoegen. Het vuur laag draaien en lekker 20 min laten pruttelen. Natuurlijk wel af en toe even proeven en naar smaak peper & zout toevoegen. Als de saus klaar is draai je het vuur uit en laat je de saus rustig afkoelen.

Verwarm de oven voor op 225-250 gr.

Nu het deeg. In een grote kom meng je de bloem (La Tua Farina of je eigengemaakte mengsel) met 1 el olijfolie en het zout. Voeg langzaam het lauwwarme water toe. Lekker blijven kneden tot het deeg glad en soepel is (ongeveer 5 min). Als het deeg wat droog is voeg een beetje extra lauwwarm water toe. Is het deeg te sompig/nat voeg dan nog een beetje bloem toe. Let op! Beter te droog deeg dan dat het deeg te sompig/nat is. Droog deeg is namelijk makkelijker goed te krijgen dan te sompig/nat deeg.

Verdeel het deeg in tweeën en strooi wat bloem op het aanrecht. Rol het deeg met de deegroller zo dun mogelijk. Blijf tijdens het rollen het deeg draaien voor een mooie ronde cirkel. Hahaha, is mij ook nog niet helemaal gelukt hoor! Leg daarna het deeg op een met bakpapier bedekt ovenrooster en zorg daarbij dat er nog een beetje meel aan de onderkant van de pizza zit.  Ik gebruik op de foto aluminiumfolie bij gebrek aan bakpapier. Bestrijk het deeg met de tomatensaus en strooi er 1 handje Parmezaanse kaas overheen. Beleg de pizza als laatste met de pain d’ardenne. Zo, de eerste pizza kan de oven in.

Pizza

IMG_7496[1]

Zorg dat de oven zo heet (225-250 gr) mogelijk is. In mijn oven heb ik het rooster op de laagste mogelijke stand geplaatst, omdat anders de bodem niet hard genoeg werd. Doe de pizza voor 15 minuten in de oven. Beleg daarna de pizza met de helft van de buffelmozzarella. Doe de pizza nog even (max 5 min) in de oven, totdat de bodem knapperig en de buffelmozzarella gesmolten is. Scheur wat basilicum in grove stukken en strooi deze samen met een handje rucola op de pizza. Zo dit is pizza numero uno!

IMG_7497[1]

De tweede pizza gaat op precies dezelfde manier. Ik bak alleen de Parmaham niet mee in de oven, maar doe deze pas op het allerlaatste moment op de pizza. Helaas ben ik vergeten een foto te maken van de pizza Parmaham.

Buon appetito!

IMG_7393[1]