Brrrrr wat een weer! Het liefst verstop ik me nu en kom ik rond maart weer tot leven… Helaas is dat niet mogelijk dus moeten we er maar het beste van maken. Één van positieve dingen van de herfst- en winterperiode vind ik kaasfondue, onbeperkt rode wijn mogen drinken en dat er weer volop pompoenen zijn. En met Halloween om de hoek vandaag een heerlijke winters recept met pompoen.

Wintersalade met pompoen (4 personen)

– 1 flespompoen;

– 400 gr spinazie;

– 1 burrata (oftewel de lekkerste soort mozzarella ooit, geen burrata in de buurt gebruik dan echte buffelmozzarella);

– 2 kleine of 1 grote ui;

– 4 tomaatjes;

– 1 knoflookteen;

– 1/2 el kurkuma;

– 1/2 el (pikante) paprikapoeder;

– 1/2 el kerriepoeder;

– peper & zout; en

– olijfolie.

Wintersalade

Verwarm de oven voor op 225 graden. Ik kreeg van mijn groenteboertje de perfecte tip om een flespompoen makkelijk te schillen. Okido daar gaat ie! Snijd de flespompoen in vieren, verwijder de pitjes in het midden en schil de flespompoen met een dunschiller of kaasschaaf. Je kan wederom de pitjes bewaren en lekker roosteren voor bij de wintersalade. Snijd de flespompoen in kleine blokjes.

Ok, nu iets heel nieuws wat ik tijdens het koken opeens bedacht. Ik vond het van mezelf een bijzonder goede tip haha. Je maakt namelijk in de koekenpan de marinade voor de flespompoen en je bakt daarna de spinazie erin! Zo heb je nog een beetje van de overheerlijke marinade tijdens het bakken van de spinazie. En daarnaast hoef je minder olijfolie te gebruiken. In de koekenpan meng je een 1 1/2 el olijfolie met de kurkuma-, paprika- en kerriepoeder. Schep de blokjes flespompoen door de marinade. Leg bakpapier op een ovenrooster en leg hierop de blokjes flespompoen. Zo die kunnen voor ongeveer 25 min de oven in. Schep de flespompoen af en toe een beetje om, zodat alle stukjes gelijkmatig worden geroosterd.

IMG_7666[1]

Was ondertussen de spinazie en droog met een slacentrifuge. Pel en snipper de ui en pers de knoflook uit. Was de tomaatjes en snijd in kleine schijfjes. Leg de burrata tussen 2 vellen keukenpapier.

Als je denk dat de pompoen nog zo’n 5 min moet ga je aan de slag met de spinazie. In de koekenpan met de marina bak je de uitjes en de knoflook. Als de uitjes glazig zijn voeg je de spinazie toe. Bak de spinazie, totdat deze geslonken is. Bestrooi met peper & zout.

Haal de flespompoen uit de oven. Op een bord leg je eerst de spinazie, dan de flespompoen en maak af met de tomaatjes en de burrata. Zijn er mannen in de buurt bak er dan een lekker tartaartje oid bij!

IMG_7498[1]