Ik vind een heel kippetje echt mega lekker. Alleen de geur al als een winkel een rotisserie buiten heeft staan mmmm. Regelmatig maak ik thuis zelf een hele kip. De kunst is om het vel van de kip zo krokant mogelijk te maken. Deze keer een platte kip. Net even wat anders, maar echt om je vingers bij op te eten.

Thole en ik eten  samenmet gemak 1 hele kip op. Ik raad je dan ook aan om per persoon een halve kip te rekenen. Is dat je toch teveel? Geen probleem, want de overgebleven kip eet je de volgende dag op een kakelvers stuk Turks brood of wat dacht je van in een wrap? Kortom, genoeg mogelijkheden om de restjes kip mee op te smullen.

Wij aten de platte kip lekker met burrata + tomaten, overgebleven spinaziesalade en Turks brood. Wat natuurlijk helemaal een feest is om de kip met appelmoes en frietjes te eten mmmm. Houd je het liever lean? Maak dan gewoon een gigasalade voor bij de kip.

Platte Kip – 4 personen

– 2 (biologische) hele kippen;

– 4 el olie;

– 2 knoflooktenen;

– 3 el (pikante) kipkruiden;

– 3 el (pikante) paprikapoeder;

– 2 el sambal;

– 1 el sriracha saus;

– 1 citroen; en

– 4 el olijfolie.

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Was de kippen goed van binnen en buiten. Dep de kippen droog met een theedoek of keukenpapier. Leg de kippen nu met de borst naar beneden op een snijplank. Met een wildschaar of een vlijmscherp mes snijd of knip je de rug van de kip open. Kijk uit dat je niet de onderkant raakt. Draai de kippen om en druk de kippen zo plat mogelijk. Vies werkje, maar het moet even gebeuren.

In een kom meng je voor de marinade de kipkruiden, paprikapoeder, sambal, sriracha saus en het sap van 1 citroen. Vet een ovenschaal in met een heel klein beetje olijfolie. Leg de kippen plat in de ovenschaal. Now let’s get messy! Verdeel de marinade over de kippen. Wrijf (of eigenlijk masseer) de marinade in de kippen.

Platte kip

De kippen kunnen nu de oven in. Ik begin altijd met een half uur. Dit kan uiteraard per oven verschillen, blijf dus af en toe even bij de kippen kijken of de bovenkant niet verbrandt. Na een half uur moet de kip wel een knapperige korst hebben. Draai de oven naar 175-200 graden en dek de kippen af met aluminiumfolie. Laat de kippen lekker doorsudderen/garen voor zo’n 30 á 35 minuten. De kippen zijn als het goed is dan helemaal klaar en gaar. Ik draai dan nu nog altijd (voor max 3 á 4 min) de grill aan om het korstje nog extra knapperig te krijgen. Bon appétit!

Nu alleen nog een man lief aankijken of hij de kip wilt schoonmaken haha! Dat is namelijk niet echt mijn lievelingsklusje…

IMG_7946[1]

IMG_7947[1]

IMG_7948[1]