Vandaag een zomers recept met een zonnig tintje in deze depressieve periode. Zoals jullie nu wel weten ben ik dol op (goede & verse) feta. Gebakken feta noemen ze in Griekenland ook wel Saganaki! Dit recept met gebakken feta is een leuke afwisseling op de standaard blokjes feta. Denk bij elk hapje even aan het zonnige Griekenland of sluit je ogen en droom over je laatste vakantie. Het is helaas nog een kleine 5 maanden wachten op de eerste lentedag. Zucht…

Saganaki (4 personen)

– Een blok feta á 200 gr;

– 100 gr. gemengde salade;

– 2 baby romaine sla;

– 200 gr. Kalamata olijven;

– 250 gr kleine tomaatjes;

– 1 komkommer;

– 1 ei;

– 3 á 4 el bloem;

– 6 á 8 el paneermiddel;

– 1 citroen;

– 2 el olijfolie;

– 1 el (witte wijn/balsamico) azijn; en

– 1/e tl honing.

Was en droog eventueel de gemengde sla. Snijd de onderkant van de baby romaine sla, zodat je allemaal losse blaadjes krijgt. Was en droog de baby romaine sla en snijd in dunne reepjes. Was en halveer de tomaatjes. Schil de komkommer en snijd in kleine blokjes. Zo, de sla is klaar. Houd trouwens tot het laatste moment de komkommer/tomaat apart van de sla. Zo voorkom je dat je slappe sla krijgt!

Voor de dressing meng je de olijfolie, azijn, honing en sap van 1 citroen.

Snijd de feta in dunne repen van ongeveer 0,5-1 cm. Op bord 1 strooi je de bloem, op bord 2 kluts je het ei en op bord 3 strooi je het paneermiddel. Haal de feta eerst door de bloem, dan door het ei – even laten uitlekken – en haal de feta als laatste door de paneermiddel. Zorg ervoor dat de paneermiddel goed verdeeld is over de feta. Herhaal deze stappen, totdat je alle fetareepjes hebt gedaan.

In een pan doe je wat olijfolie en hierin bak je de feta totdat de buitenkant goudbruin is. That’s it!

Nu het bord opmaken. Meng de dressing in een grote kom eerst door de tomaten en de komkommer. Voeg als laatste de sla toe en even goed husselen. Leg de sla op een bord en strooi hier de (gehalveerde) Kalamata olijven overheen. Maak af met de saganaki! Zo, nu heb je een beetje de zomer in huis. Enjoy!

Feta