De Indiase kipspiesen gaan in de zomer normaal gesproken op de barbecue. In de winter zijn ze net zo lekker en is de oven een goede vervanger voor de barbecue. Het kruidenmengsel geeft trouwens een overheerlijke geur. Laat de kip zolang mogelijk marineren, zodat de kip nog malser wordt.

Schrik niet, door de yoghurt kunnen de kipspiesjes in de oven af en toe een beetje verbranden. Houd daarom de kipspiesjes goed in de gaten. Heb je een verbrand stukje? Krab dat stukje er gewoon even vanaf.

De Indiase kipspiesen zijn lekker met een beetje gebakken rijst met grote tuinbonen. Deze keer kwamen de tuinbonen gewoon uit de vriezer. Ik zag overigens ook genoeg hele doperwten bij de groenteboer liggen. Lekker arbeidsintensief klusje, maar dan kan je wel zelf je eigen boontjes doppen haha.

Indiase Kipspiesen (4 personen)

– 3 kipfilets;

– 1 el kurkuma;

– 1 el garam masala;

– 2 el tandoorie masala;

– 1 el (bruin) mosterzaad;

– 100 gr Griekse yoghurt;

– 1 knoflookteen;

– 1 Spaanse peper of 1 el Sriracha saus;

– 1 limoen;

– 200 gr rijst;

– 1 el currypasta;

– 1/2 el kerrie;

– 400 gr tuinbonen;

– peper & zout; en

– 4 grote spiesen of 8 à 10 kleine houten spiesen (week die eerst een half uur in water).

Snijd de kipfilets in blokjes. Pers de knoflookteen uit en snijd de Spaanse peper in dunne reepjes. In een bak meng je de kurkuma, garam masala, tandoorie masala, mosterdzaad, knoflook, Spaanse peper en Griekse yoghurt. Meng de kipfiletblokjes door de marinade. Zet de gemarineerde kipfiletblokjes voor minimaal een half uur in de ijskast.

Verwarm na een kwartier de oven voor op 200 graden. Na nog een kwartier haal je de kipfiletblokjes uit de ijskast en rijg je alle stukjes aan de spiesen. Het beste is als je de spiesen op een bak met rooster kunt leggen (zie afbeelding). Heb je zo’n bak niet in huis leg de spiesen dan op een ovenrooster met bakpapier. Schuif de kipsiesen in de oven en bak ze voor ongeveer 20 min. Draai halverwege de spiesen even om.

Indiase kipspies

Ondertussen zet je een pan met ruim kokend water op. Als het water kookt, kieper je de rijst erbij en breng je het geheel opnieuw aan de kook. Laat de rijst voor 8 minuten koken. Even proeven en als de rijst gaar is, giet je de rijst af. Doe een deksel op de pan en laat de rijst op het aanrecht nog even door garen.

Doe de bevroren tuinbonen in een pannetje, laagje water erbij en kook de tuinbonen in +/- 4 min beetgaar. Giet daarna de tuinbonen af. Als het goed is zijn de kipspiesen nu ook bijna klaar.

IMG_8180[1]

In een wok of grote pan verhit je kokos- of olijfolie, currypasta en kerriepoeder. Voeg na 1/2 min de gekookte rijst toe. Even goed roeren en voeg als laatste de tuinbonen toe. Paar keer goed omscheppen en zorgen dat alles warm is.

Haal de kipspiesen uit de oven en je kan het bord opmaken. Knijp als laatste de limoen over de borden uit. Achchese bhojon kijie!

IMG_7961[1]