Ieuwh (naja zoiets ongeveer) riep Thole toen ik met dit recept op de proppen kwam. Ik houd niet van bonen, dit eet ik echt NIET! Ik houd, in tegenstelling tot vroeger, ook niet echt van bonen. Maarrrr deze saus smaakt naar mijn mening anders dan hoe je bonen gewend bent. Ik ben namelijk echt gek op black bean & garlic saus. Let wel op dat in weinig tot geen supermarkt deze saus te vinden is. Je moet dus even een uitstapje naar de toko of Aziatische supermarkt maken. Geloof me 1 keer proeven en je bent om!

Black Bean Chicken (4 personen)

– 2 kipfilets;

– 2 paksoi;

– 400 gr sperzieboontjes;

– 1 Spaanse Peper;

– 1 stuk gember ter grootte van je duim;

– 2 el black bean garlic sauce (ik gebruik het merk Lee Kum Kee);

– 1/2 el suiker;

– 1 el vissaus;

– 1/2 el sesamolie;

– 1 knoflookteen;

– 300 gr rijst; en

– 1 limoen.

Snijd de kipfilets in dunne reepjes. Snijd de helft van de Spaanse peper (met zaadjes extra spicy, zonder zaadjes wat milder) en de helft van de gember in kleine stukjes. In een bak maak je de marinade van de black bean garlic sauce, gember, Spaanse peper, suiker, vissaus en sesamolie. Meng de kip door de marinade en laat lekker even 3o min in de ijskast marineren.

Was de paksoi, snijd de onderkant eraf en snijd de rest van de paksoi in dunne repen. Houd het witte en groene gedeelte van de paksoi even gescheiden. Dop de sperzieboontjes en snijd ze door de helft. Doe de sperzieboontjes in een pannetje met een laagje water (tot ongeveer de helft van de boontjes) en breng het water aan de kook. Als het water kookt laat je de sperzieboontjes voor ongeveer 4 min koken. Na 4 min giet je de sperzieboontjes af en laat je er ijskoud water over stromen (zo stopt het kookproces). Giet het water weer af en zet even weg.

Snijd de andere helft van de Spaanse peper in dunne reepjes (wederom met zaadjes extra spicy, zonder zaadjes wat milder). Pers de knoflookteen uit en snijd de andere helft van de gember zo klein mogelijk.

In een pan met ruim kokend water kook je de rijst voor 8 min. Haal de kip uit de ijskast en bak de kip. Vergeet niet af en toe in de andere pannen te roeren. Doe olijfolie in een andere pan of wok en bak hierin eerst de knoflook, gember en Spaanse peper. Voeg na 30 sec eerst het witte gedeelte van de paksoi toe, daarna de boontjes en als laatste het groene gedeelte van de paksoi. Zorg ervoor dat het groene gedeelte is geslonken en de rest van de groenten warm en beetgaar zijn. Ondertussen check je even bij de rijst. Zijn de 8 min voorbij? Giet de rijst af, doe de deksel op de pan en laat de rijst op het aanrecht even door garen.

Hoppakee alles is klaar! Schep op elk bord wat rijst, daarna de groenten en als laatste de kip. Knijp de limoen nog even over de kip uit! Nom nom nom nom…

20131120-113525.jpg