Soms is het gewoon tijd voor dikke biefstukken. Uiteraard ga ik dan even koekeloeren bij mijn slager Bastiaan op de Overtoom. Enthousiast stak Bastiaan van wal over de biefstuksucade van Black Angus. Het water liep gelijk in mijn mond en de keuze was snel gemaakt. Ik weet niet of elke slager biefstuksucade van Black Angus verkoopt?!? Je kan natuurlijk ook kiezen voor normale biefstuk van goede kwaliteit. Ik raad je echter aan om even langs Bastiaan te fietsen!

Daarna door naar de groenteboer voor een melange van paddenstoelen, aardappelen en truffelaardappelen. Ik leefde in de veronderstelling dat truffelaardappelen echt naar truffel zouden smaken. Nou, dan kom je dus (net zoals ik) van een koude kermis thuis haha. De truffelaardappelen smaakten een beetje naar zoete aardappel, neemt niet weg dat de kleur paars wel leuk staat natuurlijk. Je kan daarentegen net zo goed normale aardappelen nemen.

Van vriendinnetje Oz, één van de oprichters van We Like Water, heb ik trouwens een hele mooie fles gekregen (zie foto). Het doel van We Like Water is om plastic flessen van alle tafels te bannen. Inmiddels schenken veel restaurants en bedrijven water uit de flessen van We Like Water. De fles wordt ook nog eens in een leuke verpakking verkocht, heb je meteen een leuk cadeau voor de kerstdagen. Het is de eenmalige investering wat mij betreft meer dan waard. Ben je ook om? Koop de fles dan hier.

20131212-181941.jpg

Biefstuksucade (4 personen)

– 4 biefstuksucades;

– 3 á 4 grote aardappelen die geschikt zijn voor het maken van frietjes;

– 400 gr melange van paddenstoelen (denk aan kastanjechampignons, oesterzwammen & shiitakes);

– 1 knoflookteen;

– 1 grote rode ui;

– plukje bieslook;

– plukje peterselie;

– olijfolie;

– roomboter; en

– peper & zout.

Haal de biefstuksucades uit de ijskast. Leg de biefstuksucades tussen 2 vellen keukenpapier. Verwarm de oven voor op 225 graden. Boen de aardappelen grondig schoon. Je kan er trouwens voor kiezen om de aardappelen eerst even voor zo’n 5 min te laten koken. Ik doe dat niet, omdat ik vind dat je dan soms het velletje niet meer mooi gesneden krijgt. In ieder geval snijd je de gekookte of ongekookte aardappelen in langwerpige stengels oftewel frietjes. Besprenkel de frietjes met olijfolie en bestrooi met peper & zout. De frietjes moeten (in mijn oven) zeker voor 45 min in de oven. Blijf af en toe even koekeloeren, zodat de frieten niet verbranden en blijf daarnaast de frietjes omscheppen.

20131212-181925.jpg

Na ongeveer een half uur kan je aan de slag gaan met de paddenstoelen. Boen de paddenstoelen voorzichtig schoon met een borsteltje of een vel keukenpapier. Zorg ervoor dat alle aarde van de paddenstoelen is verdwenen. Houd de paddenstoelen NIET onder de kraan, paddenstoelen absorberen namelijk water als een dolle en zo verpest je de paddenstoelen. Snijd daarna de paddenstoelen in dunne reepjes. Mocht je oesterzwammen hebben, scheur deze dan reepjes in plaats van snijden. Hak de peterselie en de bieslook fijn. Snipper de ui en pers de knoflookteen uit. In een steelpannetje verwarm je een klontje boter en voeg je er een halve eetlepel olijfolie aan toe. Als de boter gesmolten is kunnen de ui en de knoflook erbij. Na een minuutje voeg je alle paddenstoelen, behalve de oesterzwammen, toe. Goed blijven roeren en lekker laten pruttelen. Voeg na 4 minuten de oesterzwammen, peterselie en bieslook toe. Als laatste even op smaak brengen met flink wat peper & zout. Vuur laag draaien en af en toe even roeren.

20131212-181915.jpg

Nu het moment suprême: de biefstuksucades mogen erin. Het ligt natuurlijk een beetje aan de dikte, maar de biefstuksucades moeten sowieso iets langer in de (grill)pan dan een normale biefstuk. Ik heb de biefstuksucades 2 min aan elke kant gebakken en ze waren medium/rare, just the way I like them! De grillpan moet in ieder geval gloed, maar dan ook gloedheet zijn. Bak je ze in een gewone pan, gebruik dan wel boter en laat de boter echt mooi bruin worden. De biefstuksucades moeten sissen zodra ze de (grill)pan aanraken! Als de biefstuksucades klaar zijn verpak je ze in aluminiumfolie en laat je ze voor 3-4 min laten rusten. Zo, nu kan je de slag met het opmaken van het bord.

Verdeel de frietjes over borden, daarnaast een goede schep van de paddesntoelenmelange en als laatste de biefstuksucade. Ik heb op de foto de biefstuksucade in dunne plakken gesneden, maar dat hoeft natuurlijk niet. Geniet van dit overheerlijke weekendmaaltje!

20131212-181904.jpg