Afgelopen zondag heb ik samen met de boys van Goodfood (www.welikegoodfood.com) de hele dag in de keuken gestaan om een super kerstmaal te bereiden. Goodfood is opgericht door 4 jongens met een enorme passie voor Goodfood. Het doel van Goodfood is om zoveel mogelijk mensen met goede, eerlijke en vooral heerlijke producten in aanraking te brengen. Alle producten komen zo dicht mogelijk bij de bron vandaan. Op de website van Goodfood kan je alle producten bestellen en in de vorm van pick-up events kan je de producten daarna ophalen. Leuk detail van deze pick-up events is dat er door Goodfood een sociaal moment wordt gecreëerd. Iedereen komt namelijk zijn/haar bestelling op dezelfde locatie ophalen. Met een beetje geluk valt er ook nog een hapje en drankje te scoren, op die manier kan je meteen proeven welke producten Goodfood nog meer in huis heeft!

En ik had dus de eer om met al die prachtige producten te koken. Het resultaat was een enorm pre-kerstdiner die we onder het genot van de wijnen die Goodfood ook verkoopt hebben opgegeten. De aanraders qua wijn zijn wat mij betreft de Cremant de Limoux, de Bourdon en de Ortana. Mmmm, verrukkelijk!

Deze week heeft Goodfood haar eerste (test) pick-up event. Om alles in perfecte banen te kunnen leiden, houden ze deze primeur nog even klein en persoonlijk. Maarrr wees niet getreurd de volgende pick-up is vlak voor oudejaarsdag, dus dan kan iedereen van Goodfood genieten.

Hieronder 4 gerechten voor een perfecte kerst: turkey roast – pompoen/kastanjechampignonschotel – spruitjes/kastanjechampignonschotel -cranberry/appelcompôte!

20131216-174430.jpg

Houd er rekening mee dat je een kalkoen niet in een uurtje kan bereiden. Reken voor elke 500 gr kalkoen zo’n 20 min oventijd. Om een kleine indicatie te geven, wij zijn afgelopen zondag om 14:00 uur begonnen en zaten rond half 7 aan tafel. Het klinkt misschien lang, maar het is de moeite echt meer dan waard!

Turkey Roast (6 personen)

– 1 kalkoen van minimaal 3,5 kg;

– 1/2 pakje boter;

– 10 á 12 plakken spek alleen het witte gedeelte;

– rode ui;

– 2 knoflooktenen;

– beschuitje;

– 300 gr varkensgehakt;

– citroen;

– plukje tijm;

– plukje salie;

– liter (bio)kippen- of groentebouillon of fond;

– 10 kastanjes;

– olijfolie;

– hakmolen;

– vleesthermometer;

– grote braadslee met rooster onderin;

– keukentouw;

– satéprikkers.

Haal een uur voordat je gaat beginnen de kalkoen uit de ijskast. Was de kalkoen van binnen en buiten en dep daarna droog. Haal ook de boter uit de ijskast en verwarm de oven voor op 175 graden.

20131216-160616.jpg

Zet een kruis in de platte kant van alle kastanjes, leg de kastanjes daarna in de voorverwarmde oven en pof ze voor ongeveer 15 min (dit gaat vanzelf). Pel de gepofte kastanjes. De kastanjes mogen trouwens nog wel een beetje rauw van binnen zijn. Pel 1 knoflookteen en de ui. In een hakmolen meng je de knoflook, ui, kastanjes, de helft van de salie en het beschuitje. En hakken maar! Meng het daarna met het varkensgehakt en kneed alles even goed door elkaar. Zo, de vulling voor de kalkoen is klaar.

20131216-160537.jpg

Ondertussen is de boter zacht geworden. Pel de tweede knoflookteen en pak de andere helft van de salie. In de hakmolen meng je de salie, knoflookteen en de boter. Ok, nu mag je je mouwen gaan opstropen! Heel, heel voorzichtig maak je het vel van de kalkoen los. Zoek hiervoor als eerste de rand van het vel dat de borst van de kalkoen bedekt en trek dit rustig omhoog. Ga steeds een stukje verder met je vingers tussen de borst en het vel. Uiteindelijk is het hele vel los en kan je het vel met de boter vullen. Zorg ervoor dat de boter goed over de hele borst is verdeeld en druk dan het vel weer terug.

Doe daarna de vulling in de holte van de kalkoen en dicht/sluit de holte met een citroen. Wrijf de kalkoen in met een beetje olijfolie. Bedek daarna de hele kalkoen met het spek. Bind daarna de kalkoen met het keukentouw bijeen. Mocht er ergens nog een gaatje zitten, zet het vel dan even vast met een satéprikker.

20131216-160547.jpg

Giet onderin de braadslee de bouillon/fond en verdun met wat water. Let erop dat de kalkoen de bouillon/fond niet aanraakt. Leg de kalkoen op het rooster in de braadslee, leg wat tijm op de kalkoen en tadaaaa de kalkoen kan de oven in!

Een kalkoen is vooral heel tricky, omdat een kalkoen snel te droog kan worden. Laat de kalkoen daarom eerst rustig een uurtje lekker op temperatuur komen. Kijk alleen af en toe even of het spek er niet vanaf is gegleden en of er nog genoeg vocht in de braadslee zit. Na een uur haal je de kalkoen uit de oven en besprenkel je de hele kalkoen met het vocht uit de braadslee. Herhaal dit daarna elke 30 min.

20131216-160606.jpg

Een kalkoen van 3,5 kilo moet ongeveer 2,5 uur in de oven. Check af en toe de temperatuur door de vleesthermometer in het dikste gedeelte van het dijbeen te steken. De temperatuur van de kalkoen moet ongeveer 75 graden zijn. Is de kalkoen klaar? Haal de kalkoen uit de oven en dek af met aluminiumfolie. Laat de kalkoen minstens een half uur op het aanrecht rusten voordat je de kalkoen aansnijdt.

Begin bij het snijden met de poten en de vleugels. Daarna snijdt je met een vlijmscherp mes de kalkoen door tweeën. Op die manier krijg je de vulling ook makkelijk uit de kalkoen. Als laatste kan je met de borst van de kalkoen beginnen.

20131216-160440.jpg

Ondertussen ga je aan de slag met de rest. Qua planning moet je ervoor zorgen dat je de groenten het laatste half uurtje bij de kalkoen in de oven schuift. De groenten moeten namelijk ongeveer een uur de oven in.

Pompoen- en kastanjechampignonschotel (6 personen)

– flinke flespompoen;

– 150 gr kastanje champignons;

– 2 takjes rozemarijn;

– 100 gr spekreepjes;

– 2 knoflooktenen;

– granaatappel;

– olijfolie; en

– peper & zout.

Snijd de flespompoen verticaal door vieren, schil de flespompoen daarna met een dunschiller en verwijder de pompoenpitten. Snijd de flespompoen in blokjes. Boen de kastanje champignons voorzichtig schoon met een borsteltje of stuk keukenpapier. Snijd de kastanje champignons, afhankelijk van de grootte, in tweeën of vieren. Pel de knoflooktenen en snijd ze door de helft. In een ovenschaal meng je de flespompoem, knoflook, kastanje champignons en de spekreepjes. Even besprenkelen met wat olijfolie en op smaak brengen met peper & zout. Leg als laatste twee rozemarijntakjes op de groenten.

20131216-160451.jpg

Kneus de granaatappel een beetje door erin de knijpen en te rollen over het aanrecht, snijd daarna door midden en verwijder alle pitjes. Houd de granaatappelpitjes even apart. Je strooit de granaatappelpitjes vlak voor het opdienen over de groenten.

De schotel moet een uur in de oven op ongeveer 175 graden. Gaat het iets te langzaam? Zet de oven dan het laatste half uurtje, als de kalkoen aan het rusten is, op 200 graden.

En op naar groenteschotel nummer 2.

Spruitjes- en kastanjechampignonschotel (6 personen)

– 500 gr spruitjes;

– 150 gr kastanje champignons;

– 75 gr spekreepjes;

– olijfolie; en

– peper & zout.

Was de spruitjes, dop ze en verwijder de kontjes. Verwijder voorzichtig de aarde van de kastanje champignons met een borsteltje of een vel keukenpapier. In een ovenschaal meng je de spruitjes, de kastanje champignons en de spekjes en besprenkel ze met olijfolie. Als laatste even op smaak brengen met peper & zout. Hoppakee, ook groenteschaal nummero 2 is ook klaar.

20131216-160528.jpg

Ook hier geldt weer dat je de groente het laatste half uurtje bij de kalkoen in de oven plaatst. Nu op naar de cranberrycompôte!

Cranberrycompôte (6 personen)

– 500 gr cranberry’s;

– 2 appels (Goudreinetten, Elstar of Jonagold);

– 150 gr suiker;

– kaneelstokje;

– 3 takjes tijm.

Was de cranberry’s. Schil de appels en snijd de appels in kleine blokjes. In een steelpan meng je de cranberry’s, suiker, appels en het kaneelstokje. Giet er een scheut water bij en breng aan de kook. De cranberry’s zullen open barsten en de appels worden zacht. Blijven roeren en houd alles goed in de gaten. Is de compôte te dik en/of te zuur? Voeg er dan een beetje water en/of suiker aan toe. Weer even proeven! Als je helemaal tevreden bent draai je het vuur uit en stop je de tijm bij de compôte. Je kan de compôte trouwens warm of koud eten, wat je zelf het lekkerst vindt!

20131216-160505.jpg

Zo, dit was het laatste gerecht van mijn Christmas Dinner met de mannen van Goodfood! Ik hoop dat jullie net zo zullen genieten van alle recepten en niet te vergeten de producten van Goodfood. Merry Christmas!!

20131216-160421.jpg

20131216-160517.jpg

20131216-160556.jpg