SAY WHAT?!? Boerenkoolsoep… Maar!! Boerenkool is namelijk tegenwoordig mega hip in foodieworld. En dan heb ik het niet over de stampot, maar over de shotjes, chips, juices en zelfs als sla. Ik besloot er soep van te maken. Misschien apart, maar het was verrassend lekker!

Ik ben trouwens wel naar de groenteboer gegaan en heb verse boerenkool gekocht. Als je fijne boerenkool gaat gebruiken, hoef je deze minder lang te koken.

Pompoen- boerenkoolsoep (+/- 1 1/2 liter)

– 1 (biologische) pompoen;

– 300 gr verse boerenkool;

– 1 grote zoete aardappel;

– 1 ui;

– 1 knoflookteen;

– 1 groentebouillonblokje;

– 200 ml kokosmelk; en

– halve Spaanse peper.

20140108-150343.jpg

Snijd de ui, knoflook en Spaanse peper in grove stukken. Los het groentebouillonblokje op in 1 liter kokend water. Schil de zoete aardappel en snijd in grove stukken. Was de boerenkool en snijd/scheur ook deze in stukken (gaat alleen op als je verse boerenkool gebruikt). Als laatste snijd je de pompoen door midden, verwijder je de pitjes en hak je de pompoen in grove stukken. Bewaar de pitjes!

TIP: Verwijder de resten pompoen van alle pitjes en was ze even onder de kraan. Droog de pitjes met een theedoek zo goed mogelijk. Eigenlijk moet je de pitjes minimaal 1 dag laten drogen, maar ik heb het proces wat versneld door ze een uurtje te laten drogen in een bakje op de verwarming! Zet de oven aan op 150 graden. Check na een uur even bij de pitjes. Zijn ze droog genoeg? Leg dan bakpapier op een bakplaat en daarop weer de pitjes. Rooster ze voor ongeveer 20-30 min, in ieder geval totdat ze licht krokant en goudgeel zijn. Draai de pitjes wel af en toe even om. De pitjes zijn ook heerlijk als snack of door de sla!

20140108-150403.jpg

Owh ja de soep! Zet een grote pan op het vuur en voeg een flinke scheut olijfolie toe. Fruit hierin de ui, knoflook en Spaanse peper. Voeg na ongeveer 30/60 seconden, als de uien glazig zijn, de boerenkool toe. Giet de helft van het bouillonwater erbij. Als alle boerenkool geslonken is kunnen de pompoen, zoete aardappel en de andere helft van het bouillonwater erbij. Zeker voor minimaal  20 minuten lekker laten pruttelen. Je kan af en toe nog beetje kokend water erbij voegen als je denkt dat de groenten en zoete aardappel niet goed genoeg garen.

Haal de pan van het vuur en pureren maar! Voeg daarna de kokosmelk toe en kijk even of je de dikte van de soep zo goed vindt. Zet de pan nog even op het vuur om de soep iets te verwarmen, maar zorg ervoor dat de soep niet meer gaat koken.

Serveer de soep in grote kommen en maak af met je eigengemaakte geroosterde pompoenpitten. Smikkelen maar!

20140108-150354.jpg