Wisten jullie dat wortelen oorspronkelijk helemaal niet oranje zijn? Vroeger waren wortelen wit, geel of paars. De oranje wortel zoals wij die tegenwoordig kennen is ontstaan doordat de wortelen door de natuur zelf of door de mens zijn gekruist (de meningen verschillen hierover). Tegenwoordig kom je de oerwortelen weer steeds vaker in de winkels tegen. Zelf ben ik absoluut geen fan van gekookte warme wortelen (lees: rillingen over mijn rug), maar de laatste tijd kan ik geroosterde wortelen wel waarderen. Vandaar vandaag geroosterde oerwortelen!

Oerwortelen (4 personen)

– 8 paarse wortelen (bij mij waren ze vrij klein);

– 8 gele wortelen (je kan trouwens ook gewone wortelen gebruiken);

– 2 kipfilets;

– 3 grote aardapelen;

– plukje tijm;

– 3 el honing;

– 2 knoflooktenen;

– olijfolie; en

– peper & zout.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Boen de aardappelen schoon en snijd met schil en al in blokjes. Leg de blokjes aardappelen in een ovenschaal en besprenkel ruim met olijfolie. Strooi wat peper & zout over de aardappelen en leg de knoflooktenen in de schil erbij. De aardappelen moeten zeker 45-60 min in de oven. Ik ben allergisch voor aardappelen die niet krokant en knapperig genoeg zijn. Hussel de aardappelen regelmatig door elkaar. Koeken ze wat aan? Voeg dan nog een beetje olijfolie toe.

20140110-160154.jpg

Nu aan de slag met de oerwortelen.

Schil de oerwortelen. Rits de blaadjes van de tijm en meng deze met de honing en 1 el olijfolie. Bestrijk de oerwortelen met dit mengsel en leg de oerwortelen in een ovenschaal. Als de aardappelen ongeveer 25/30 min in de oven hebben gestaan voeg je de schaal met oerwortelen toe. Draai de oerwortelen na ongeveer 10 min even om. De oerwortelen moeten minimaal 20 minuten in de oven.

20140110-160204.jpg

Mochten de aardappelen razend snel gaan dek ze dan even af met wat aluminiumfolie.

Als laatste het kippetje. Snijd de kipfilet in dunne plakken, leg ze naast elkaar neer op een snijplank en leg er een stuk magnetron/vershoudfolie overheen. Sla de kippetjes met de achterkant van een grote koekenpan of met een vleeshamer plat. Grill de kippetjes in een grillpan en bestrooi met peper & zout.

Zo, nu moet alles inmiddels wel pico bello in orde zijn. Op het bord begin je met de oerwortelen, daarna de aardappelen en als laatste maak je met de kipfilet het torrentje af. YABADABADOOOOO jummie!!!

20140110-160330.jpg