Brrrrr…. Ok, de winter heeft ons kikkerlandje nog niet helemaal bereikt, maar ik heb het echt f*cking koud elke dag. Het is om die reden perfect weer voor een lekkere oer Hollandse boerenkool. En deze keer geen rare twist, maar gewoon lekker zoals je mama het ook maakt.

Het is verplicht om de boerenkool te eten met een echte rookworst. Driemaal raden welke rookworst mijn lievelings is? Haha, die van Brandt & Levie natuurlijk. Gelukkig kwam broertje Wout en schone zuster Syl vorige week bij ons eten en namen zij deze heerlijke rookworst mee.

Daarnaast kan een boerenkool natuurlijk niet zonder piccalilly, mosterd, zilveruitjes en een kuiltje jus!

Ik maak de boerenkool trouwens altijd liever met meer boerenkool dan aardappelen, want dat vind ik veel lekkerder. Deel jij deze mening niet. Neem dan 2 keer zoveel aardappelen als boerenkool.

Boerenkool (4 personen)

– 600 gr. verse boerenkool;
– 800 gr. (zeer) kruimige aardappelen;
– 2 verse rookworsten;
– 250 gr blokjes spekjes;
– groentebouillonblokje;
– mosterd;
– nootmuskaat;
– 200 ml halfvolle melk;
– piccalilly;
– roomboter; en
– peper & zout.

20140208-095537.jpg

Schil de aardappelen en snijd ze door de helft. Was eventueel de boerenkool. Pak een enorme pan en leg onderin de pan de aardappelen. Los het bouillonblokje in ongeveer een liter kokend water op. Giet daarna het bouillonwater bij de aardappelen, zodat de aardappelen net onder water staan. Kieper daar bovenop de boerenkool. Doe de deksel op de pan en zet het vuur aan. Als het water kookt, laat je het geheel zo’n 25 á 30 min koken.

Ondertussen vul je een kookpan met warm water. De rookworsten mogen zwemmen in het water. Zet de pan op het vuur, maar let erop dat het water niet gaat koken. Zodra je bubbeltjes onderin de pan ziet komen, draai je het vuur half hoog tot laag. De rookworsten verwarm je in zo’n 20 min.

In een klein pannetje verhit je een klein beetje boter en bak hierin de spekjes. Zijn de spekjes lekker knapperig? Draai dan het vuur uit, maar laat je de spekjes in het vet liggen.

20140208-095525.jpg

Verhit daarna de melk in de magnetron of in een pannetje en giet de boerenkool af. YES, nu kan het stampen beginnen. Tijdens het stampen voeg je beetje bij beetje de warme melk toe, totdat de boerenkool lekker smeuïg is. Nu mogen de spekjes erbij, met het vet waar ze in lagen. Nootmuskaat over de boerenkool strooien, flinke eetlepel mosterd erbij en op smaak brengen met peper & zout. Even goed husselen en proeven maar. Je zou eventueel nu nog een paar kleine stukjes boter kunnen toevoegen, om het nog smeuïger te maken. Zet de boerenkool nog even terug op het vuur, om licht op te warmen.

Smelt ongeveer 100 gr boter in een pannetje. Haal de rookworsten uit het water en snijd ze in stukjes. Schep de boerenkool op het bord en maak een kuiltje in het midden. Schenk de boterjus in het kuiltje en schep een beetje extra mosterd en piccalilly op het bord. Zo, lekker smikkelen maar en je bent weer een beetje klaar voor dit koude weer!

20140208-095514.jpg