Het is tijd voor de gezonde dinsdag met weer een speciaal gerecht voor The Lion Moments. Ik heb in tijden niet zoveel vis gegeten. Grappig om te zien hoe je een lekker visje eigenlijk hebt gemist. Thol en ik zijn in ieder geval inmiddels helemaal gewend ons wekelijkse visje. En die gaan we er dan ook zeker inhouden. Verse vis is echt super goed en gezond voor je, maar ik weet zeker dat de meeste die ik ken het te weinig eten. Dus iedereen hoppakee op naar de visboer!

Nikki riep al tijdens onze eerste meeting: “Ik wil vis uit de oven met gegrilde groenten!!” En ach, de klant is koningin toch haha!

Deze keer geen koolhydraten, ik vind dat bij dit gerecht ook niet echt nodig. Mocht je toch niet zonder kunnen, neem er dan wat gekookte aardappeltjes of aardappelpuree bij.

Kabeljauw met gegrilde groenten (4 personen)

– 800 gr. kabeljauwhaas;
– 50 gr. (biologische) boter;
– 1 citroen;
– bosje peterselie;
– knoflookteen;
– 2 puntpaprika’s;
– 2 kleine ronde of 1 normale courgette;
– 2 aubergines;
– olijfolie;
– beetje bloem; en
– peper & zout.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de kabeljauwhaasjes uit de ijskast en leg ze tussen 2 vellen keukenpapier. Haal ook de boter uit de ijskast en laat deze op kamertemperatuur komen.

20140210-170439.jpg
Was de citroen en snijd door midden. Rasp de helft van de schil van de citroen, pel en pers de knoflookteen uit en knip de peterselie klein. Meng alles bij elkaar en voeg een paar druppels van de citroensap toe.

20140210-170519.jpg

Was de courgettes, puntpaprika’s en aubergines. Snijd de courgettes en aubergines in dunne plakken. Verwijder de zaadjes van de puntpaprika’s en snijd in 4 langwerpige stukken. Bestrijk de groenten met een beetje olijfolie en bestrooi met peper & zout. Grill alle groenten in een grillpan en zorg ervoor dat de groenten een mooi grillrandje krijgen. Leg de gegrilde groenten daarna in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en houd de groenten warm in de oven. Je zou er eventueel nog een takje rozemarijn of een druppeltje truffelolie aan toe kunnen voegen, als je dat in huis hebt.

20140210-170458.jpg

20140210-170509.jpg

20140210-170539.jpg

Ondertussen is de boter zacht genoeg geworden en kan je de boter mengen met de citroenrasp- en sap, peterselie, knoflook en op smaak brengen met peper & zout.

20140210-170529.jpg

Wentel de kabeljauwhaasjes door de bloem en bestrooi met wat peper en een beetje zout. Verhit een scheut olijfolie in de pan en bak hierin de kabeljauwhaasjes mooi bruin, beetje afhankelijk van de dikte, in 3 min per kant. Haal de kabeljauwhaasjes uit de pan en leg ze in een ovenschaal. Verdeel de kruidenboter over de kabeljauw en schuif de ovenschaal 4 á 5 min in de oven. Dit kan uiteraard per oven verschillen, dus houd de kabeljauw wel in de gaten. Het gaat erom dat de kabeljauwhaasjes langzaam doorgaren en de kruidenboter smelt.

20140210-170625.jpg

Okido, de groentjes zijn gegrild en het kabeljauwhaasje heeft even gezwommen in de knoflookboter. Leg nu de kabeljauwhaasjes met de gegrilde groenten op het bord en knijp er nog even wat citroen overheen. Ennnn genieten maar!

20140211-095351.jpg