Mijn eerste persreis is een feit! Ruim drie weken geleden vloog ik samen met Samsung naar Parijs om kennis te maken met de Samsung Chef Collection, een nieuwe premium line-up van inbouwkeukenapparatuur. Verschillende sterrenchefs waaronder Eric Trochon en Davide Oldani hebben meegeholpen bij het ontwerpen van de apparaten. Zij deelden de ervaringen uit de keuken en wat zij misten in het huidige assortiment om zodoende tot een perfecte combinatie te komen. Samen met een groepje pers vloog ik naar Parijs om boodschappen te doen op een markt om vervolgens de ingrediënten om te toveren tot prachtige gerechten, uiteraard met de nieuwe lijn van Samsung.

Maandag aan het einde van de dag kwamen aan in de Franse hoofdstad. We fristen ons op en vertrokken richting L’Affable, voor een heerlijk driegangen diner. We zaten aan tafel met de Duitse en Belgische delegatie aan pers en het team van Samsung. Één van de schrijvers van de Le Lebey des Bistrots, een soort Michelingids voor brasseries in Parijs, had speciaal voor ons dit restaurant uitgekozen. We kregen tartaar van tonijn, kabeljauw en als toetje verse aarbeien voorgeschoteld met uitstekende bijpassende wijnen zoals een Samur blanc en een Morgon. Met onze buikjes vol doken we ons bed in om de volgende dag fris en fruitig op te staan voor de grote dag met de sterrenchef.

Na het ontbijt ontmoeten we middenin de stad chef Eric Trochon en liepen we samen met hem over de markt. Hij praatte ronduit over alles wat we tegen kwamen en over de markten in Parijs. We kochten er verse aardbeien en liepen door naar Ferrandi, een Franse hotelschool (of mooier gezegd een lécole française de gastronomie). Naast het gegeven dat Eric Trochon zelf op deze school heeft gezeten en er inmiddels les geeft is hij eigenaar van Semila, een restaurant met een ster in het hartje van Parijs. Ik vind het werkelijkwaar fantastisch om met hem te koken. Je kan zoveel van een chef leren en dat in combinatie met het mooie apparatuur van Samsung. Wat wil een mens nog meer?

SAMSUNG_160615_005[1]

Kelly van Goodfoodlove aka Jut & Jul vormden samen een team. Als eerste maakten we “gouchères“, kaassoesjes, en shortbread met Parmezaanse kaas. Kel en ik hadden zoveel soesjesdeeg over dat we los gingen en stapels extra soesjes maakten. Eric Trochon proefde onze creatie’s en hij kon niet anders concluderen dan dat hij nog nooit zulke lekkere gouchères had gegeten. Kijk, die kan in je zak steken!!

SAMSUNG_160615_033[1]SAMSUNG_160615_027[1]
SAMSUNG_160615_050[1]
SAMSUNG_160615_025[1]SAMSUNG_160615_057[1]

Door naar het tweede gerecht; een ceviche met rabarber en koriander. Zelf thuis ceviche maken stond al zolang op mijn to do lijstje en ik was super blij dat we dit nu onder leiding van Eric gingen maken. Terug in Amsterdam ben ik er meteen mee aan de slag gegaan en mijn twist vind je onderaan het artikel. Echt een aanrader om tijdens deze mooie dagen te serveren.

SAMSUNG_160615_090[1]

Ondertussen kregen we natuurlijk uitleg over het apparatuur en de Club des Chefs waar Eric Trochon deel van uit maakt. Denk aan een ijskast waarbij je de temperatuur afzonderlijk kan reguleren tot een oven die je met je Ipad of Iphone kan bedienen. Owh, mag ik dit thuis in mijn keuken??

SAMSUNG_160615_048[1]

Na het kokkerelen schoven we met z’n allen aan tafel en mochten we de door ons gemaakte gouchères en ceviche oppeuzelen. Ondertussen bereidde Eric voor ons nog lamsschouder met aubergine en “grenaille”  aardappels. We sloten de lunch af met de aardbeien van de markt die we ongegeneerd in de suiker doopten. Het was een perfecte afsluiter van de persreis. Voldaan en uitgeteld vertrokken we weer terug naar Amsterdam! Nu sparen voor zulk mooi apparatuur thuis.

SAMSUNG_160615_098[1]

Ceviche van zeewolf (4 personen)
– 300 gr witvis (ik gebruikte zeewolf)
– grapefruit
– 2 limoenen
– 1/2 rode peper
– plukje munt & koriander (of peterselie)
– stukje gember ter grootte van je duim
– knoflookteen
– bosui
– olijfolie
– peper & zout
– snufje suiker
– 4 pappadums

Pel en pers de knoflookteen. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd zo fijn mogelijk. Schil de gember en snijd eveneens zo klein mogelijk. Hak de peterselie en munt zo fijn mogelijk. Snijd de bosui in flinterdunne ringen. Rasp de limoenen in een bakje en pers ze uit in een ander bakje. Halveer de grapefruit en haal het vruchtvlees eruit. Snijd de grapefruit in blokjes. Knijp het restant van de grapefruit uit over de rasp van de limoen. Meng het rasp van de limoen met de grapefruit, knoflook, rode peper, gember, bosui, koriander en munt. Doe er een snufje suiker bij. Breng op smaak met peper & zout.

Snijd de zeewolf in kleine stukjes. Meng een 1 el olijfolie met het sap van de limoen en een snufje peper & zout. Meng de zeewolf hierin. De vis gaart door het sap van de limoen. Hoe langer je de zeewolf hierin laat marineren, hoe gaarder de vis wordt. Zelf vind ik maximaal 10 minuten genoeg, de vis mag best nog beetje rauw zijn van binnen.

Bak ondertussen de pappadums in een pan met olijfolie en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier. Leg de pappadums op 4 borden en verdeel de ceviche hierover. Enjoy!

samsung001samsung002