Aan het einde van mijn studententijd begon mijn kookhart steeds sneller te kloppen en kreeg ik voor mijn verjaardag een abonnement op Foodies Magazine. Daarna was het hek van de dam en werden de studentenmaaltijden steeds een stukje culinairder. Ik leerde van Foodies en het bracht mij de inspiratie waarnaar ik op zoek was. Vanaf dat moment verleng ik het tijdschrift ieder jaar met veel plezier. Soms om alleen maar naar de plaatjes te kijken en andere keren wanneer ik op zoek ben naar nieuwe ideeën. Toen Foodies mij benaderde voor het 100ste nummer hoefde ik niet lang na te denken. Natuurlijk wil ik hier een blogpost aan wagen en nog leuker ik sta erin als inspiratiebron. Zijn de rollen na al die jaren een klein beetje omgedraaid. Als dan ook nog de ultieme foodiemoeder Janny van der Heijden gasthoofdredacteur is lijkt de cirkel rond. Ik wacht met spanning tot het nummer op de deurmat valt.

Het 100ste nummer is, hoe kan het ook anders, heerlijk om te lezen. Janny heeft er echt een feestnummer van gemaakt! Het tijdschrift is extra dik en staat boordevol recepten en andere tips. Het was lastig om een recept uit te kiezen om met jullie te delen, maar het is mij toch gelukt. Het leek mij leuk om mezelf een uitdaging te geven aangezien het nooit te laat is om iets te leren. Ik ben een grote faler als het om bakken gaat en heb daarom gekozen voor de cake salé oftwel een hartige cake. Ik leg de lat niet meteen giga hoog aangezien het resultaat natuurlijk wel enige slagingskans moet hebben.

img_5766img_5763
img_5764img_5765

Het resultaat mag er wezen! De cake is wat mij betreft echt een aanrader en ik ga hem zeker nog een keer bakken voor Max zijn eerste verjaardag! De restjes zijn de dag daarna mee naar werk gegaan en ook daar viel de cake salé in goede smaak.

img_5762

Kortom, allemaal het 100ste nummer van Foodies inslaan (klik HIER) en duik de keuken in. Wist je trouwens dat het 100ste nummer ervoor heeft gezorgd dat er eind maart een Foodies kookboek uitkomt? Daarover binnenkort meer.

Cake Salé (ca. 10 personen)
– 1 courgette
– zout & peper
– 150 gr gruyère
– 200 gr chorizo
– bosje peterselie
– 400 gr bloem
– 1 zakje bakpoeder
– 3 eieren
– 200 gr + extra Turkse yoghurt
– nootmuskaat
– boter
– 2 el sesamzaad

Verwarm de oven voor op 200 gr. Was de courgette en rasp hem grof. Meng 1/2 tl zout door de courgette en laat ca. 20 min in een vergiet uitlekken. Rasp de gruyère. Snijd de chorizo in blokjes. Was de peterselie, schud hem droog en pluk de blaadjes van de takjes. Hak de peterselie grof.

Leg de geraspte courgette op een schone theedoek, vouw de doek dicht en knijp zoveel mogelijk vocht uit de courgette. Zeef de bloem met het bakpoeder boven een kom. Klop in een andere kom de eieren los met 200 gr Turkse yoghurt en een snufje zout.

Roer het yoghurtmengsel rustig door de bloem. Voeg de gruyère, de courgette, de chorizo en de peterselie toe. Meng goed door elkaar en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Schep het beslag in een met boter ingevet cakeblik (26×10 cm) en strijk het glad. Bestrooi met sesamzaad. Bak de cake in ca. 50 minuten goudbruin en gaar in de oven. Laat de cake afkoelen en serveer hem met een salade en extra Turkse yoghurt. Of wat ik nog lekkerder vond met kruidenroomkaas en een plakje komkommer!

img_5767img_5768