In samenwerking met Parrano en Maison PR mocht ik thuis een kerstdiner organiseren. Sinterklaas was het land nog niet uit of ik was al bezig met kerstmis. Ik denk zelfs dat ik als één van de eerste in Nederland een kerstboom thuis had staan!

Inmiddels blog ik nu dik een jaar en het leek mij leuk om mijn foodiefriends eens bij mij thuis uit te nodigen voor een kerstdiner. Al snel was het huis omgetoverd als kerstpaleis en scoorde ik ook nog op het randje een ugly christmas sweater. De hele dag heb ik voor de dames in de keuken gestaan om er iets moois van te maken. De tafel is gedekt, de boom  opgetuigd en de goodiebags staan klaar. Laat het feest maar beginnen!

IMG_7941.JPG

Al snel druppelen de eerste foodies binnen. Terwijl ik de laatste hand leg aan het voorgerecht nemen Ianna (beginspiration), Marjolein (Buurkookt), Kel (GoodFoodLove), Vanessa (Culinessa), Claartje (Foodness), Lotte (Culi Amsterdam) en Michelle (Story154) aan tafel plaats. De tuintafel had ik naar binnen gehaald en we pasten er net met z’n allen omheen. Ach, het gaat om de gezelligheid he.

IMG_8199.JPG

Het voorafje was de preisoep met Parmezaancroutons (uiteraard gemaakt met Parrano) die ik eerder voor Koken met Aanbiedingen maakte).

IMG_8313.JPG

Het hoofdgerecht was een rollade gevuld met walnoten- peterseliepesto (zie het recept hieronder), citroenaardappeltjes en geglaceerde wortels met tijm en honing. Yum, klinkt lekker toch? Als toetje maakte ik de super lekkere New York cheesecake met chocolade van Gordon Ramsey. Een beetje hulp van een andere chefkok op z’n tijd kan geen kwijt.

IMG_8306.JPGIMG_8307.JPG

Het was een heerlijke avond en ik vond het super dat ik al mijn foodiefriends over de vloer had. Ik kan jullie één ding verklappen, het bleef nog lang onrustig op de Surinamestraat.

IMG_8312.JPG

De rollade is, naar mijn mening, een typisch feestgerecht en het past daarom ook uitermate goed bij kerst. Wees niet bang om met een rollade aan de slag te gaan. De truc is om het vlees rustig op kamertemperatuur te laten komen, een vleesthermometer bij de hand te hebben en het vlees te laten rusten. Uiteraard is elk stuk vlees anders, maar ik ga normaal gesproken van deze tijd uit en is tot nu toe altijd goed gegaan. Succes!

Rollade met walnoten- peterseliepesto (4 personen)
– 800 gr rosbief (vraag aan de slager of die het vlees alvast opensnijdt)
– bosje peterselie
– 100 gr katenspek
– handje walnoten
– knoflookteen(tje)
– peper & zout
– roomboter
– olijfolie

IMG_8310.JPG

Laat de rosbief op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 100 gr. Maak een pesto door de walnoten samen met de knoflook en de peterselie in een blender, hakmachine of met een staafmixer fijn te hakken. Voeg wat olijfolie toe om de pesto wat smeuiiger te maken. Breng op smaak met peper & zout.

Bak de katenspek even kort op. Leg de rosbief open en bestrijk met de pesto, bekleed daarna met de katenspek en rol als laatste de rosbief op. Knoop de rosbief vast met wat keukentouw, zodat het vlees goed bij elkaar blijft zitten (hier vind je een filmpje met een korte instructie).

Verwarm een flinke klont boter in een braadpan of grote pan en voeg een scheutje olijfolie toe. Wrijf de rollade in met peper & zout. Bak de rollade in 5 minuten rondom mooi goudbruin. Schuif de braadpan in de oven of leg anders de rollade in een ovenschaal en schenk de jus erbij. Rooster de rollade voor ongeveer een uur in de oven. Houd de rollade goed in de gaten. Bij een kerntemperatuur van ongeveer 45 graden kan de rollade eruit. Dek de rollade dan af met een dubbele laag aluminiumfolie en laat het vlees zo’n 15 min rusten. De rollade is daarna prachtig medium-rare. Fijne feestavond.

IMG_8309.JPG

 

En een special thanks to Vanessa voor het maken van de meeste foto’s. Alle credits gaan naar Culinessa.