Vorige week maandag heb ik samen met Danielle van Daantjekookt gekookt. Bij Daantjekookt kan je elke maandag en dinsdag overheerlijke maaltjes op de Utrechtsestraat afhalen. Houd in ieder geval elke week haar Facebookpagina goed in de gaten. Een ontzettende aanrader voor als je even geen zin hebt om te k0ken, maar wel zin hebt in lekker eten!

Vorige week maakten we Boeuf Bourguignon! TIP: maak lekker veel, want de boeuf is nog lekkerder als hapje de dag daarna. Mmmm!

Boeuf Bourguignon (4 personen)

– 800 gram á 1 kilo riblappen;

– 2 grote wortelen;

– kleine bleekselderij;

– plukje tijm, rozemarijn en platte peterselie;

– handje kleine champignons;

– 150 gr spekjes;

– laurierblaadje;

– fles rode wijn;

-3 knoflooktenen;

– 2 uien;

– potje (kleine) Kesbeke zilveruitjes;

– beetje bloem;

– kleine knolselderij;

– 1 kilo Roseval aardappelen;

– 2 pastinaken;

– klontje boter;

– olijfolie; en

– peper & zout.

Snijd de riblappen in blokjes en bestrooi met een beetje bloem. Pel en snipper de uien en pers de knoflooktenen uit. Was de bleekselderij en snijd in dunne reepjes. Schil eventueel de wortelen en snijd in blokjes. Boen de champignons ook schoon met een vel keukenpapier of champignonborstel en snijd door vieren.

Rooster de spekjes in de oven of in een pannetje lekker knapperig. In een grote braadpan doe je een klontje boter en een scheut olijfolie. Als de boter bruin en gesmolten is kunnen de blokjes riblappen erin. Even aanbraden, totdat het vlees bruin is gekleurd en dan kunnen de spekjes, wortelen, bleekselderij, ui en knoflook erbij. Goed op smaak brengen met peper & zout. Dan even goed husselen, tijmblaadjes en laurierblad erbij en als laatste afblussen met de fles wijn. Zet de braadpan nu eventueel op een sudderplaatje. Vuur op half hoog en 2,5 uur lekker laten pruttelen. Blijf wel om de 15-30 min lekker in de pan roeren. Het laatste half uur kunnen de champignons en 3/4 van het potje Kesbeke zilveruitjes erbij.

Ondertussen kan je rustig aan de gang gaan met de groenten en aardappeltjes. Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Boen de Roseval aardappeltjes even schoon en snijd ze door de helft en dan beetje afhankelijk van de grootte in vieren. Als laatste schil je de pastinaak, snijd je de pastinaak door de helft en ook in blokjes. Hoeft allemaal niet zo netjes, mag best een beetje grof en wat groter gesneden worden. In een ovenschaal meng je de Roseval, knolselderij en pastinaak. Plet en pel een knoflookteen en snijd in grove stukken. Meng de groenten en Roseval met de knoflookteen en rozemarijn, besprenkel ruim met olijfolie en breng op smaak met peper & zout.

20140115-154806.jpg

De groenten en aardappelen moeten ongeveer een uur in de oven. Verwarm de oven op tijd voor op 18o graden. Schuif de ovenschaal met Roseval en groenten – als de boeuf zo’n 1,5 uur staat te sudderen – in de oven. Blijf ook hier af en toe even koekeloeren. Bakt alles een beetje aan? Schenk dan wat olijfolie erbij. Gaat het allemaal te snel? Dek dan de ovenschaal even af met aluminiumfolie.

20140115-154754.jpg

Zo, na 2,5 uur is het tijd om te kijken hoe het met de boeuf gaat. Valt het vlees bijna uit elkaar en smelt het op je tong dan is de boeuf bourguignon klaar. Haal de ovenschaal met Roseval en groenten uit de oven. Op een bord schep je een flinke lepel van de boeuf bourguignon en een flinke lepel van de groenten en Roseval. Maak het gerecht af met wat platte peterselie.

VERRUKKELIJK!!

Het rook zo lekker dat ik meteen ben aangevallen zonder een foto te maken…. Dus helaas geen foto van het eindresultaat.