Vandaag een bloemkoolsoep met een twist van knolselderij. Geïnspireerd op de bloemkoolsoep die vriendinnetje Ly laatst had gemaakt. Ik heb tegenwoordig namelijk twee nieuwe favorieten: de knolselderij en de pastinaak haha. MMMM, ik ben in ieder geval mega fan van deze soep. Ssst, maar het geheim van de soep is eigenlijk de gepofte knoflook.

Kortom, snel aan de slag zodat jullie ook zo kunnen smullen!

Eet de soep met een stokbroodje met eigengemaakte gepofteknoflookboter. Smelt een beetje boter in de magnetron en prak de overgebleven gepofte knoflook (zie recept hieronder) er doorheen. Eventueel beetje bieslook of peterselie erbij en flink bestrooien met peper & zout. Besmeer beide helften van het stokbroodje met het boterprutje en even 4 min in de oven (op 200 gr). Extra genieten!

Knolselderij- bloemkoolsoep (1,5 á 2 liter)

– 1 knolselderij;

– 1 bloemkool;

– 150 gr ontbijtspek;

– halve bol knoflook;

– takje rozemarijn (optioneel);

– 2 sjalotten;

– 2 el nootmuskaat;

– 1 el foelie (optioneel);

– 1 el (pikant) paprikapoeder;

– 1/4 Spaanse peper (optioneel)

– 1 groentebouillonblokje;

– olijfolie; en

– peper & zout.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het top van de hele, ongepelde knoflookbol eraf. Als het goed is zie je nu de topjes van de knoflooktenen zitten. Leg de (onthoofde) knoflookbol op een stukje aluminiumfolie. Schenk er een heel klein beetje olijfolie bij en eventueel het takje rozemarijn. Vouw het als een pakketje dicht. Leg het pakketje in een ovenschaal en schuif de ovenschaal de oven in. Het duurt ongeveer een half uurtje voordat de knoflook gepoft is.

20140122-165140.jpg

Als de knoflook lekker in de oven ligt te poffen, schil je de knolselderij en snijd je deze in vierkante blokken (zeg 3 bij 3 cm). Was de bloemkool en snijd de bloemkoolroosjes van de stam. Pel de sjalotten en snijd in grove stukken. Doe eventueel hetzelfde met de Spaanse peper. Meng het bouillonblokje met 1 liter kokend heet water en los het bouillonblokje hierin op.

20140122-165150.jpg

Zet een grote pan op het vuur en schenk er een flinke scheut olijfolie in. Als eerste kunnen de uien en de Spaanse peper in de pan. Even aanfruiten en voeg na zeg 1 á 2 min de knolselderij toe. Even aanbakken en giet dan een klein laagje van het bouillonwater in de pan. Voeg na 5 min de bloemkool toe. Giet nog wat bouillonwater erbij zodat de groenten voor 3/4 onder water staan. Strooi als laatste de nootmuskaat, paprikapoeder en eventueel de foelie bij de groenten. Zo, even roeren en laat alles rustig 20 min op middelhoog vuur koken. Af en toe wel even de groenten omscheppen.

Haal na een half uurtje de knoflookbol uit de oven. Zet de oven niet uit als je nog de gepofteknoflookboterbroodjes wilt maken. Laat de knoflookbol even afkoelen en druk daarna met een vork voorzichtig de gepofte teentjes uit de bol. De soep is ondertussen ook klaar. Voeg 2 á 3 van de gepofte knoflooktenen bij de soep. Ennnn purereren maar. Kijk even hoe dik de soep is. Ik heb er in totaal uiteindelijk zeker 1,5 liter (bouillon)water bijgegoten, voordat de soep mooi glad was. Even proeven en op smaak brengen met peper & zout.

Snijd de ontbijtspek in blokjes. Zet de soep terug op laag vuur en verwarm de soep nog even (zorg dat de soep niet gaat koken). Verwarm in een klein pannetje een druppeltje olijfolie en bak hierin de ontbijtspek lekker krokant. Laat daarna even uitlekken op een vel keukenpapier.

20140122-165158.jpg

Ga je ook voor de soep met de gepofteknoflookboterbroodjes (zou ik wel doen haha)? Ga hiermee dan nu aan de slag

Schenk de soep in kommen en verdeel de spekjes over de kommen. De overgebleven soep vries je gewoon in! Mega genieten deze soep….

20140122-165129.jpg

20140122-165207.jpg