Eindelijk weer eens met mijn lieve vriendin Sees afgesproken om (met name) te drinken, (bij) te kletsen en natuurlijk iets te eten. Allemaal dingen waar wij beiden nooit genoeg van krijgen… Omdat wij alle twee nog niet zo’n goed idee hadden hoe laat wij nou echt met elkaar konden afspreken, spraken wij af dat Sees naar mij toe zou komen en dat wij dan wel even zouden zien wat we gingen doen, thuis eten of uiteten. Uiteindelijk ging het erom dat we elkaar weer eens zagen… Zo gezegd, zo gedaan. En zoals altijd was het weer bloedgezellig.

Omdat ik eerder dan verwacht thuis was, besloot ik iets lekkers klaar te maken, geïnspireerd op een recept dat ik al eerder had gemaakt, maar dan met mijn eigen twist. Net zoals Sees vind ik het leuk om nieuwe gerechten te maken en smaken uit te proberen om zo, zo gezond mogelijk te eten. Omdat Sees erg enthousiast was over mijn creatie, vroeg zij mij of ik het leuk zou vinden haar eerste gast blogster te zijn (heftig ‘jaja-natuurlijk-superleuk-knikkend’). En zo geschiedde.

Oké, what do you need:

20140201-154559.jpg

Voor de salade:
– 100 gram boerenkool;
– 200 gram quinoa;
– handjevol blanke amandelen;
– 1 granaatappel;
– 100 gram feta;
– halve komkommer;
– 1 avocado; en
– Afhankelijk of je het wel/niet vegetarisch wilt houden, kan je nog 75 gram pancetta toevoegen.

Voor de dressing:
– 1 knoflookteen;
– 15 ml. Dijon mosterd;
– 15 ml. honing (meer of minder naar smaak);
– 45 ml. witte wijn azijn;
– 125 ml. extra virgin olifolie; en
– Peper en zout naar smaak.

Spoel en week de quinoa voor ongeveer 5 minuten. Kook tegelijkertijd voldoende water in de waterkoker. Laat de quinoa na 5 minuten uitlekken, zodat het meeste water weg is en gooi de quinoa in een pan. Zet de pan op het vuur en doe er kokend water bij tot de quinoa net onderwater staat. Strooi wat zout in de pan. Als het water (opnieuw) kookt, zet het vuur dan laag en kook voor ongeveer 12 minuten. Roer af en toe.

In de tussentijd kan je de amandelen grof hakken en in een droge pan (geen olie of boter) een beetje bruin laten worden. Zodra de amandelen rondom (licht)bruin zijn, haal je ze van het vuur. Als je ervoor kiest de salade met pancetta te maken, dan kan je nu de pancetta in stukjes snijden (ik neem altijd een pakje lange biologische plakjes die ik bij de Landmarkt koop) en bakken in een koekenpan. Ook kan je in de tussentijd de boerenkool in een (salade)schaal of kom doen. De boerenkool moet je een beetje ‘kneuzen’ door het ongeveer 30 seconden stevig met je vingertoppen te masseren (vergeet je handen niet te wassen ;)).

Daarna is het tijd om de dressing te maken, wat eigenlijk heel simpel is. Doe alle ingrediënten, behalve peper en zout, in een maatbeker en maak het geheel glad en smeuïg met een staafmixer. Proef de dressing en voeg naar smaak peper en zout toe.

Als je dit gedaan hebt, zal de quinoa klaar zijn. Haal de quinoa van het vuur en meng het met de gekneusde boerenkool. Voeg vervolgens de helft van de dressing toe. Was (en schil) daarna de komkommer en snijdt in stukjes. De granaatappel doormidden snijden. Pak een houten lepel en sla daarmee op de buitenkant van één helft van de granaatappel om de partjes los te krijgen. Doe daarna de andere kant.

Halveer de avocado, verwijder de pit, lepel het vruchtvlees eruit en snijdt in parten. Meng vervolgens de amandelen, (pancetta) granaatappel en komkommer bij de quinoa/boerenkool. Verdeel het quinoa/boerenkool, etc. mengsel op de borden, verdeel de avocado over de borden en kruimel als laatste wat feta over de salade. Finishing touch; druppel wat dressing over de salade en serveer.

Ik denk dat je met 20, maximaal 30 minuten een heerlijk gezond maaltje op tafel hebt staan. Dit recept is voldoende voor 3 à 4 personen.

ENJOY!

Liefs, X

Lor

P.S. Een variant op deze salade is met gegrilde zalmmoot (ongeveer 4-8 minuten in de grill afhankelijk of je zalm medium of doorbakken wilt hebben) in plaats van feta, pancetta en amandelen.