Het is weer dinsdag en tijd voor The Lion Moments met CircleofMoments! Vandaag een vegetarisch gerecht genaamd falafel. Ik at falafel voor het eerst in 2004, toen ik met mijn ouders een reis door Egypte maakte. Ergens in de straten van Caïro stond een foodtruck waarvan onze gids vertelde dat hier de lekkerste falafel van de stad werd verkocht. Het was heel vroeg in de ochtend en je rook de geur van de kruiden en de vers gebakken pita’s op straat. Op dat moment hadden we eigenlijk geen idee wat we nou precies aan het eten waren. Maar één ding was zeker, we vonden het verrukkelijk en de hele familie was om. Nu zo’n 10 jaar later ben ik nog steeds fan van falafel, maar alleen als de falafel zelf gemaakt is.

Vroeger ging ik bij mijn vriendinnetje Aridj thuis af en toe falafel eten. Aridj is Israëlisch en haar moeder maakt echt de allerlekkerste falafel die ik ken. Met een beetje hulp van haar moeder is dit recept dan ook tot stand gekomen. Alleen eigenwijs als ik ben heb ik er een beetje van The Lion Kitchen aan toegevoegd. Ik hoop niet dat ik nu op mijn kop krijg.

Nu Nikki geen koolhydraten eet heb ik het pitabroodje vervangen door een blad sla. Je gebruikt de sla eigenlijk zoals je anders het pitabroodje zou gebruiken. Ik heb gekozen voor radicchio rosso, omdat het een stevige en beetje pittige sla is. Je kan de falafel natuurlijk ook eten met alleen een grote sla. Vul je pitabroodje of blaadje sla met humus, avocado en een frisse tomatensalsa.

Het falafeldeeg dat je over hebt kan je uitstekend in zijn geheel invriezen. Alleen even ontdooien, balletjes draaien en bakken maar!

Falafel (4 personen en een beetje om in te vriezen)

– 500 gedroogde kikkererwten (gebruik nooit kikkererwten in blik voor falafel, want dan valt je falafel bij het bakken uit elkaar);
– 2 uien;
– 3 tenen knoflook;
– citroen;
– 2 bossen peterselie;
– bosje koriander;
– halve Spaanse peper;
– 1 el gemalen komijn;
– peper & zout;
– olijfolie of kokosolie; en
– keukenmachine.

Laat de kikkererwten een nacht in een bak met water weken.

20140324-211130.jpg

Pel de uien en snijd ze in grove stukken. Pel ook de knoflooktenen en snijd de tenen door de helft. Was de koriander en de peterselie en schud beide een beetje droog. Verwijder eventueel de lange stengels van de verse kruiden. Was de Spaanse peper en verwijder de zaadjes. Was de citroen en rasp de schil.

20140324-210253.jpg

In de keukenmachine doe je de kikkererwten, uien, knoflook, peterselie, koriander, Spaanse peper, rasp van de citroenschil en de gemalen komijn. Pers de citroen uit en voeg het sap toe. Breng het geheel als laatste op smaak met peper & zout. Zet de keukenmachine aan en pureren maar.

Schep alles in een grote bak en kneed alle ingrediënten goed door elkaar. Even proeven en wellicht nog een beetje gemalen komijn en/of peper & zout toevoegen. Draai van het falafeldeeg zoveel mogelijk balletjes en druk ze met je duim een beetje plat. Ik reken meestal 5 balletjes falafel per persoon.

20140324-210308.jpg
20140324-210357.jpg

Pak een grote koekenpan en verhit hierin een flinke scheut olijfolie of kokosolie. Wees niet te zuinig met de olijfolie of kokosolie! Bak de falafel in de koekenpan mooi goudbruin. Mmmm, het ruikt altijd zo heerlijk in de keuken tijdens het maken en bakken van de falafel. Geniet van je pitabroodje of blaadje sla met jouw homemade falafel!

20140324-210325.jpg
20140324-210342.jpg
20140324-210407.jpg
20140324-210418.jpg