Alweer een tijdje geleden werd ik benaderd door Tessel van SMAAKBOEL. Zij schreef in haar e-mail:

“Zelf ben ik ook erg bewust met voeding bezig en geef ik met mijn bedrijf SMAAKBOEL kinderkookworkshops, deze staan altijd in het teken van gezond en bewust eten. Nu geef ik gedurende de maand maart elke woensdagmiddag kinderkooklessen bij Hutspot op de Van Woustraat. Zou je het interessant vinden hier een stukje over te bloggen?Hoe ook de jonge Amsterdammer gezond kan gaan eten. :-)”

Nou dat wilde ik natuurlijk wel. En al helemaal nu ik op de achtergrond bezig ben met het uitrollen van “The little Lion Kitchen” (hierover hopelijk zo snel mogelijk meer). Dus zo gezegd, zo gedaan en ben ik Tessel gaan helpen tijdens één van haar kinderkooklessen bij Hutspot. Tijdens de kinderkookles laat ze de kinderen één á twee gerechten maken. Aangezien de groep deze keer wel erg groot was, hebben we de groep in tweeën verdeeld. Ik ging met mijn groepje aan de slag met de pastinaakfrieten en Tessel maakte koekjes van zoete aardappel.

Ontzettend leuk om te zien hoe Tessel met de kinderen omgaat en ze probeert te enthousiasmeren voor het koken. De meeste kinderen waren in het begin wat afwachtend, maar al snel slaan ze om en veranderen ze in kleine chefs. Juist door de kinderen zo vrij mogelijk te laten en ze zelf aan het werk te zetten, zie je dat ze het koken kunnen waarderen. En ook al trokken sommige een bedenkelijk gezicht bij het horen van pastinaakfrietjes en zoete aardappelkoekjes, het was op het einde vechten om de laatste hapjes.

Heb jij of ken je kinderen die in groep 6-8 zitten, aarzel dan niet en geef ze snel op voor de kinderkooklessen van SMAAKBOEL. De aankomende workshops worden om de week gegeven en starten op:

donderdag 10 april (dat is vandaag dus mail razendsnel naar info@smaakboel.nl of ze nog plek hebben)
donderdag 24 april
donderdag 8 mei
donderdag 22 mei.

En om alvast in de sfeer te komen geef ik jullie hierbij ook nog het recept voor de pastinaakfrieten. En die zijn heus niet alleen voor kinderen, maar voor iedereen echt verrukkelijk. Het recept is zo geschreven, dat je het makkelijk met kinderen kan maken.

Pastinaakfrieten (4 personen)

– 4 pastinaken;
– 2 eiwitten;
– 1 theelepel gedroogde oregano;
– 2 theelepels verse rozemarijn;
– 150 gram Parmezaanse kaas;
– schilmesje;
– oven op 225 graden; en
– bakplaat met bakpapier.

20140409-162622.jpg

1. Was je handen zorgvuldig.
2. Gebruik het schil mesje om de pastinaak te schillen. Snijd de pastinaak in lange frieten.
3. Scheidt de eiwitten van het eigeel en doe het eiwit in een grote kom.
4. Mix het eiwit goed en voeg er de oregano aan toe.
6. Rasp de Parmezaanse kaas met een medium rasp.
7. Snijd de rozemarijn fijn.
8. Smeer de pastinaak frieten in met eiwit en rol ze door de Parmezaanse kaas. Strooi er de rozemarijn overheen.
9. Leg de ingesmeerde pastinaak voorzichtig op de bakplaat en doe dit met alle pastinaak totdat het op is.
10. Plaats de bakplaat in de oven, laat dit een volwassenen doen.
10. Laat de pastinaak in 20 minuten goudbruin en gaar worden.
11. Ruim alles op en was het af.

20140409-162711.jpg
20140409-162613.jpg
20140409-162642.jpg
20140409-162631.jpg