Inmiddels hangt mijn toga 7 weken aan de wilgen. Afgelopen week was toch wel één van de mooiste weken uit mijn foodielife. Niet alleen stond ik als smaakmaker in de VIVA, maar mocht ik ook nog eens bekend maken dat ik op 19 mei a.s. live ga koken in het Taste Theater op Taste of Amsterdam (lees hier meer). Morgen komt er trouwens een speciale kortingslink online om via The Lion Kitchen kaartjes te kopen voor Taste of Amsterdam.

WAAHAAAA, mijn week kon in ieder geval niet meer stuk. De meeste mensen vinden het een dappere sprong die ik heb gemaakt. Dit neemt niet weg dat ik het nog steeds af en toe doodeng vind. Alleen krijg je van dit soort dingen een onbeschrijfelijke positieve energie. Het geeft mij weer extra kracht om full power te knallen met The Lion Kitchen. Bij deze dan ook even een bedankje voor iedereen die in mij (en The Lion Kitchen) gelooft en steun geeft! 100000000 maal dank aan alle trouwe volgers…

Ok, na de persoonlijke boodschap is het tijd voor The Lion Cheats. Zondag betekent guilty pleasures without the guilt. De “fast good” van deze week noem ik een Italiaanse Loempia. De naam loempia komt eigenlijk alleen door de vorm en het klinkt gewoon leuk. Ik heb altijd standaard bladerdeeg en filodeeg in de vriezer liggen. In een handomdraai maak je namelijk de Kip in Bladerdeeg, The Lion Cheats – Croissanttaartjes, een Mini (minced) Beef Wellington of een Hartige Taart. En na vandaag een Italiaanse Loempia.

Italiaanse Loempia (4 personen)

– 8 vellen filodeeg (of gewoon een pak, er scheurt er altijd wel eentje);

– 400 gr spinazie;

– 300 gr rundergehakt (of zoals ik 4 gekruide worstjes (gemaakt door keurslager Bastiaan Res);

– rode ui;

– knoflookteen;

– 1 el Italiaanse gedroogde kruiden (tijm, rozemarijn, oregano);

– 1/2 el (pikante) paprikapoeder;

– 1 á 2 bollen buffelmozzarella (beetje afhankelijk van de grootte);

– ei;

– olijfolie; en

– peper & zout.

Was eventueel de spinazie. Bak de spinazie in een beetje olijfolie, totdat alle spinazie is geslonken. Breng op smaak met peper & zout. Laat de spinazie heel, heel goed uitlekken in een vergiet. Als de spinazie is afgekoeld, knijp dan het vocht er nog even extra uit met een schone thee- of zeefdoek. De spinazie moet zo min mogelijk vocht bevatten, hiermee voorkom je dat het filodeeg helemaal sompig wordt.

Filodeeg droogt snel uit. Laat daarom het filodeeg tijdens het ontdooien in het plastic of de verpakking zitten. Probeer na 10 á 15 min de vellen heel voorzichtig los te trekken en leg ze daarna onder een vochtige (thee)doek. Zo voorkom je dat het filodeeg gaat scheuren en uitdrogen.

Pel en snipper de ui. Pel en pers de knoflookteen uit. In een grote pan verhit je een beetje olijfolie en fruit hierin voor 2 á 3 min de knoflook, ui, Italiaanse kruiden en de (pikante) paprikapoeder. Voeg daarna het gehakt toe en rul het gehakt (lees: ervoor zorgen dat het niet één grote bal gehakt wordt). Breng daarna op smaak met peper & zout. Als je worstjes gebruikt, verwijder dan het velletjes en rul de binnenkant van het gehakt. Als de worstjes al beetje Italiaans gekruid zijn, hoef je niet nog extra Italiaanse kruiden en (pikante) paprikapoeder toe te voegen.

20140413-004201.jpg

Ondertussen dep je de buffelmozzarella even droog met een vel keukenpapier en snijd je de mozzarella in zo dun mogelijke schijfjes. Breek het ei in een bakje en kluts het ei met een vork even glad.

Vouw de vellen filodeeg open. Per loempia gebruik je 2 vellen filodeeg die je met een het geklutste ei aan elkaar plakt. De vellen mogen elkaar ongeveer voor de helft overlappen. Leg op elke vel in het midden als eerste wat spinazie, dan het gehakt en als laatste de buffelmozzarella. Vouw dan de zijkanten van het filodeeg naar binnen en bestrijk ze met een beetje ei. Dan de overige twee flappen naar binnen vouwen, nog even alles bestrijken met het ei en voilá je loempia is klaar.

20140413-004212.jpg
20140413-004223.jpg

Leg de Italiaanse loempia’s op een vel bakpapier en schuif ze de oven in. Ik leg de Italiaanse Loempia’s op een ovenrooster, zodat er ook voldoende lucht van onderen kan komen. In principe zijn de Italiaanse loempia’s binnen 10 á 15 min klaar. Als de buitenkant een beetje hard en knapperig aanvoelt kan je de Italiaanse loempia’s uit de oven halen. Enjoy your cheat!!

20140413-004232.jpg
20140413-004242.jpg