Wie o wie, heeft er allemaal al genoten van het “Nederlandse Witte Goud”? Ik bedoel hiermee natuurlijk de asperge! Ik moet eerlijk toegeven dat ik er nog te weinig van gesmuld heb. Ik ga dit weekend maar eens mijn ouders lief aankijken of ze asperges voor mij willen kopen.

Ben je op zoek naar kookinspiratie? Klik dan hier om mijn 3 bereidingen van asperges met bijbehorende recepten te bekijken.

Met de overgebleven sliertjes, kontjes en het kookvocht van de asperges maak je de dag daarna een overheerlijke aspergesoep. Heb je ook nog asperges over? Snijd dan de (gare) asperges in reepjes van 2 cm en verwarm ze op het laatste moment nog even mee in de aspergesoep.

Heb je een slowjuicer of een sapcentrifuge dan heb je het klusje al helemaal zo geklaard.

De Lazy Leftover van vandaag is gebaseerd op mijn recept voor het koken van asperges:

Asperges (4 personen)

– 28 ongeschilde asperges;

– 1 el nootmuskaat;

– de steeltjes van een bosje platte peterselie;

– halve citroen;

– peper & zout; en

– dunschiller of kaasschaaf.

Schil de asperges en snijd de harde onderkant (1 à 2 cm) eraf. Leg de asperges in een grote pan met water en voeg de schillen en de kontjes van de asperges toe. Breng flink op smaak met de nootmuskaat en peper & zout. Als laatste mogen de halve citroen en de steeltjes van de platte peterselie erbij. Doe een deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Als het water kookt zet je het vuur uit en laat je de deksel op de pan. De asperges garen nu langzaam door, maar blijven wel warm. Na ongeveer 10 à 15 min giet je de asperges af. Vergeet niet de sliertjes, kontjes en het kookvocht van de asperges te bewaren.

Aspergesoep (4 personen)

– de overgebleven sliertjes, kontjes en het kookvocht van de asperges (en de citroen en de peterselie);

– 125 ml kookroom;

– 75 gr Parmezaanse kaas;

– nootmuskaat;

– plukje peterselie;

– 100 gr gerookte zalmsnippers; en

– peper & zout.

Zet de oven aan op 175-180 graden. Rasp de Parmezaanse kaas. Bedek het ovenrooster met bakpapier en bestrijk heel licht met wat olie. Maak hoopjes van de Parmezaanse kaas, maar niet te dik. Je moet er 4 koekjes van kunnen maken. Zet de hoopjes Parmezaanse kaas in de oven. Het duurt ongeveer 8 min, maar dit kan per oven overschillen dus houd het goed in de gaten. Ze zijn klaar als ze er goudbruin uitzien. Dan nu de aspergesoep!

Als je een sapcetrifuge of slowjuicer hebt haal dan alle kontjes en sliertjes van de asperges en de peterselie uit het kookvocht. Stop alles in de slowjuicer of sapcentrifuge en vang het sap op. Heb je dit niet? Pak dan een hele fijne zeef of passeerzeef en druk de kontjes en de sliertjes van de asperges en de peterselie (voorzichtig) met de bolle kant van een lepel door de zeef heen. Vang ook hierbij het sap op.

20140430-172157.jpg

Knijp de overgebleven citroen uit over het kookvocht. Schenk het overgebleven kookvocht door een zeef en vang de bouillon op. Meng de bouillon met de geperste/gezeefde kontjes en sliertjes van de asperges. Zet de pan met de bouillon op het vuur en meng met de kookroom. Even goed roeren en op smaak brengen met nootmuskaat en peper & zout.

Als de soep opgewarmd is schenk je soep in kommen. Maak de aspergesoep af met een beetje verse peterselie, zalmsnippers en het kaaskoekje. De aspergesoep is heerlijk met goed een glas Pinot Blanc!

20140430-172137.jpg
20140430-172147.jpg