Alweer een kleine maand geleden heb ik een ontzettend leuke kookworkshop gehad onder leiding van bakkoningin Janny van der Heijden in kookwinkel Oldenhof. De kookworkshop stond in het teken van de cream likeur Amarula. Met Amarula maakten wij een ontzettend lekkere Mud Cake. Echt een perfecte taart om je moeder aanstaande zondag op moederdag mee te verrassen.

Amarula wordt gemaakt van de Marulavrucht en wordt uitsluitend bereid in Zuid-Afrika. De Marula- oftewel de olifantenboom groeit dan ook alleen in Afrika. Het mooie aan Amarula is dat zij het welzijn van de plaatselijke bevolking probeert te vergroten door werkgelegenheid te scheppen en diverse gemeenschapsprojecten op te zetten.

En daarnaast is het drankje ook nog eens ontzettend lekker. Niet alleen voor bij de koffie, maar ook met een blokje ijs of als basis van een cocktail is Amarula top. Janny maakte tijdens de workshop voor ons bijvoorbeeld een heerlijke milkshake met roomijs, aardbeien en Amarula! Mmm…

Het was voor mij een leerzame dag. Niet alleen leerden we van alles over Amarula en vertelde Janny over haar reis naar Afrika. Ik ben er ook achter gekomen dat ik meer van het koken dan van het bakken ben haha. Gelukkig was Janny er om een oogje in het zeil het houden en is de mud cake uiteindelijk goed geslaagd.

20140508-132748.jpg20140508-132805.jpg

Amarula mud cake

Voor de mud cake:

– 150 gr boter;
– 100 gr pure chocolade;
– 100 gr suiker;
– 100 gr bruine basterdsuiker;
– 50 gr cacao;
– 150 ml Amarula;
– 175 gr bloem;
– 1,5 tl bakpoeder;
– 0,5 tl baksoda;
– zout; en
– 3 eieren.

Voor de chocolade ganache:

-200 gr pure chocolade;
– 100 ml slagroom;
– 100 ml Amarula;
– mespunt zout; en
– 1 flinke el zachte boter.

20140508-132832.jpg

Verwarm de oven voor op 160 °C. Verwarm au bain-marie op laag vuur boter, chocolade in stukjes en Amarula. Meng beide soorten suiker en cacao. Roer met een garde, zodra de chocolade en boter gesmolten zijn het suiker-cacaomengsel door elkaar tot er geen klontjes meer zichtbaar zijn en de massa glanst. Neem de kom van het waterbad en laat 5 minuten staan.

20140508-132757.jpg

Vet intussen een springvorm met een doorsnede van ca. 20 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Zeef bloem bakpoeder en baksoda en voeg zout toe. Voeg de eieren één voor één aan de enigszins afgekoelde chocolademassa toe en meng. Spatel het bloemmengsel hierdoor. Let op dat zich geen klontjes vormen. Laat het beslag in de vorm glijden en bak 40-45 minuten (tot een erin gestoken spiesje er schoon uitkomt) Neem de vorm uit de oven en laat even rusten voor het verwijderen van de ring. Laat dan verder afkoelen.

20140508-132846.jpg20140508-132817.jpg

Doe voor de ganache de gehakte chocolade in een kom. Verwarm slagroom en Amarula, schenk over de chocolade en laat 1 minuut intrekken. Roer glad en meng er dan de boter door. Roer zo nu en dan om tot de ganache op kamertemperatuur is en bestrijk de taart hiermee.

En nu alleen maar intens genieten van deze super Amarula mud cake.

20140508-132912.jpg