The Lion Cheats is deze week een stamppot. En dan niet grootmoeders versie maar de hippere variant. Als je fan bent van de Zoete Aardappel & Rucolastamppot dan is dit recept ook echt een waar feestje voor je. Gisteren organiseerde ik in samenwerking met Jeroen van Bodytime een kookworkshop. Één van de gerechten die de deelnemers gingen maken was een stamppot. Het viel mij op dat ik veel vragen kreeg over hoe je nou een stamppot gezonder kan maken. De stamppot van vandaag laat dat goed zien. Vervang de aardappels bijvoorbeeld door knolselderij of zoete aardappel. En wees niet bang het ultieme comfort gevoel heb je nog steeds. Trouwens over de kookworkshop horen jullie snel meer. Ik kan je wel alvast verklappen dat ik de smaak te pakken heb gekregen.

De tweede vraag was, maar wat eet je er dan bij? In principe heeft de knolselderijstamppot verder niks nodig. Het is namelijk al een behoorlijk gevulde vegetarische maaltijd. Mijn guilty pleasure is de rundervink, zucht, en die eet ik er dan ook het liefst bij. Daarnaast kan een tartaartje of een gegrilde kipfilet ook uitstekend.

De tip van de dag komt van Jeroen: kook 1 á 2 laurierblaadjes mee. Wow, dat geeft echt een super kick aan je stamppot. Enjoy your cheat!

Knolselderijstamppot met geroosterde pompoen (4 personen)
– 1,5 kilo zoete aardappelen
– 1 grote knolselderij
– kleine biologische pompoen
– 100 gr geitenkaas
– 2 (gedroogde) laurierblaadjes
– plukje tijm
– groentebouillonblokje
– 1 tl paprikapoeder
– optioneel chilivlokken
– peper & zout
– olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de pompoen goed en snijd in grove stukken. Leg de stukken op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met olijfolie, leg de blaadjes tijm eroverheen en breng op smaak met peper & zout. Rooster de pompoen ongeveer 40-45 min in de oven. Vergeet niet af en toe de pompoen even om te draaien.

IMG_7129.JPG

Schil de zoete aardappels en de knolselderij en snijd in grove stukken. In een grote pan met water leg je de zoete aardappel, knolselderij, laurierblaadjes en het bouillonblokje. Breng het geheel aan de kook en laat zo’n 20 min koken. Als je er met een vork inprikt en je gaat er makkelijk doorheen dan zijn ze gaar. Haal dan de laurierblaadjes eruit en giet de knolselderij en zoete aardappel af. Vang een beetje van het kookvocht op en bewaar in een ander bakje.

IMG_7126.JPG

Ondertussen is de pompoen waarschijnlijk wel klaar. Haal de pompoen uit de oven en pureer de pompoen met een staafmixer, keukenmachine of blender. Meng de pompoen met de knolselderij en zoete aardappel en stampen maar. Roer er ondertussen de geitenkaas, 1 el paprikapoeder en een eventueel wat chilivlokken doorheen. Breng op smaak met peper & zout. Is de stamppot wat droog dan kan je er een beetje van het kookvocht aan toevoegen. Mocht je het nog iets smeuïger willen dan zou je er nog een klontje boter aan kunnen toevoegen.

IMG_7130.JPG
IMG_7131.JPG