Via, via kwam ik nog geen half jaar nadat ik begon met bloggen in contact met Janny van der Heijden. Voor wie haar niet kennen, in mijn ogen is zij the godmother op het gebied van eten. Dat is zeker niet gebaseerd op een leeftijd, maar vanwege het feit dat deze vrouw alom gerespecteerd wordt in de foodiewereld. Met programma´s als ´Heel Holland Bakt´ en ´De Nationale Eettest` op haar naam is ze inmiddels een echte Bekende Nederlander. En dat is heus niet het enige dat Janny in haar mars heeft; culinair publicist, adviseur en (eind)- redacteur bij diverse televisieprogramma’s en schrijfster van kookboeken om zo maar even iets op te noemen. Daarnaast ben ik gewoon dol op Janny!

Haar nieuwste aanwinst ‘Koken met Janny’ staat niet alleen bomvol lekkere recepten, het bevat ook tips en de mooiste foodfotografie (met dank aan Mitchel van Voorbergen). Na de plof op de deurmat heb ik mij stiekem met het kookboek even teruggetrokken om alle recepten eens rustig te bekijken. Bovendien vind je achterin een seizoens- en wildkalender en handige tips voor de voorraadkast. Qua recepten staat er van alles in van moeilijkere tot hele snelle en makkelijke recepten. Kortom, voor een ieder wat wils. Het kookboek zit inmiddels vol met plakkertjes van de gerechten die ik wil testen. Denk hierbij bijvoorbeeld alleen al aan een eendenborst met bramensaus. Na de verbouwing duik ik uitgebreid in ‘Koken met Janny’ om vervolgens lekker aan de slag te gaan.

IMG_8735IMG_8734

Het eerste recept dat ik maak is het paksoistamppotje dat ik omtover in een spinaziestamppotje, aangezien ik dat nog in huis heb. Vegetarisch al ontzettend lekker, wij besluiten er een kalf gehaktbal bij te maken dat het stiekem nog lekkerder maakt. Janny, ik ben fan en wat mij betreft hoort iedereen dit naslagwerk in de boekenkast te hebben staan.

Spinaziestamppotje (4 personen)
Uit: ‘Koken met Janny

– 1,25 kg aardappelen in stukken
– Zout
– 450 gr spinazie of 1 stronk paksoi
– 1 rode ui, gesnipperd
– boter
– scheut melk
– chilipoeder
– bosui, gesneden
– peper & zout

Kook de aardappels gaar in licht gezouten water. Fruit de uisnippers zacht in een flinke klont boter, voeg de spinazie toe en laat slinken.

Giet de aardappels af en stoom ze kort droog. Stamp ze fijn en roer met een flinke scheut melk tot een puree en breng pittig op smaak met chilipoeder.

Meng als laatste de spinazie er ui er doorheen. Proef en breng op smaak met peper & zout. En om het af te maken wat extra chilipoeder en de bosui.

IMG_8739IMG_8740

Auteur: Janny van der Heijden
Titel: Koken met Janny
Prijs:€29,99
ISBN: 9789021559735