Wat een weer zeg? Pfff, het liefst blijf ik de hele dag binnen. Het was een gezellig, druk weekend met het Food Film Festival (je kan vandaag trouwens nog gaan), een prachtig huwelijk van Hans en Eva en straks nog een dubbele verjaardag. En dan zit het weekend er weer op.

Zoals jullie inmiddels wel weten betekent de zondag een nieuwe The Lion Cheats. Vandaag geef ik jullie het recept van mijn alltime succesnummer: the meatball a.k.a. de gehaktbal. Mijn oude huisgenootjes kon ik niet blijer maken dan wanneer ik gehaktballen voor ze maakten. Ook al waren het 4 jongens er gingen makkelijk 25 gehaktballen per keer in. Hahaha, I am not kidding.
Dus boys kijk jullie vrouwtjes even lief aan en Seesers Meatballs kunnen nu ook thuis gemaakt worden.

De Fast Good van vandaag wordt gemaakt van 100% rundergehakt en ik vervang de helft van het paneermiddel met Parmezaanse kaas. Het zal geen comfort food zijn als de gehaktbal de dag daarna niet nog verrukkelijker is. Gewoon uit het vuistje of op een speltboterham met een beetje mosterd.

Enjoy your cheat!

Meatballs (4 personen)

– 500 gr rundergehakt;
– 1 el sambal;
– +/- 2 el paneermiddel;
– 50 gr Parmezaanse kaas;
– sjalot;
– knoflookteen;
– ei;
– peper & zout;
– 1 el roomboter; en
– olijfolie.

Haal het rundergehakt uit de ijskast en laat het gehakt op kamertemperatuur komen. Pel en snipper de ui. Pel en pers de knoflookteen uit. In een pan verhit je een beetje olijfolie en fruit hierin de ui en knoflook. Als de uien glazig zijn, na 2 á 3 min, draai je het vuur uit en laat je het geheel afkoelen. Door de ui en knoflook even kort te bakken voorkom je dat bij het braden van de gehaktballen de ui en knoflook aanbranden. Rasp de Parmezaanse kaas.

20140510-162338.jpg
20140510-162348.jpg

In een grote bak meng je het rundergehakt met de (afgekoelde) ui en knoflook, paneermiddel, ei, Parmezaanse kaas en de sambal. Breng op smaak met peper & zout. Maak je handen even nat, zodat het gehakt niet zo erg aan je handen blijft plakken en meng het gehakt en de ingrediënten goed door elkaar. Als het gehakt nog wat sompig aanvoelt, voeg dan nog een beetje Parmezaanse kaas of paneermiddel toe. Ik proef nu altijd het gehakt. Dit moet geen probleem zijn als je gehakt van goede (biologische) kwaliteit gebruikt. Goed van smaak? Dan kunnen de ballen gedraaid worden. Maak weer je handen even nat. Je kan 4 super gehaktballen draaien, maar ik maak ze meestal ter grootte van een pingpongbal. Op die manier heb je er lekker veel.

20140510-162356.jpg
20140510-162438.jpg20140510-162405.jpg

Smelt de boter en een scheutje olijfolie in de pan. Als de boter bruin is kunnen de gehaktballen in de pan. Bak de gehaktballen rondom bruin. Ik houd ervan als de gehaktballen een beetje een knapperig randje hebben. Draai daarna het vuur laag en doe een deksel op de pan. Heb je geen deksel die groot genoeg is, dek dan de pan af met een stuk aluminiumfolie. Jeetje wat een tips vandaag. Blijf de gehaktballen af en toe draaien en braad de gehaktballen 20 min.

Mmmm, de meatballs zijn klaar! Enjoy your cheat.

20140510-162416.jpg20140510-162424.jpg