Één van mijn lievelingssoeppen is de Thaise Tom Kha Gai soep. Inmiddels bijna 10 jaar geleden heb ik de soep voor het eerst gegeten tijdens mij reis door Thailand en sindsdien ben ik eraan verslaafd. Bij het maken van de soep wordt je huis gevuld met de meest heerlijke geuren. Het brengt mij dan weer even terug naar daar. Jummie! Vanavond maak ik een Thai Beef Salad. The Lion Kitchen blijft dus nog even in Thaise sferen.

Ik houd ervan om lekker veel champignons door de Tom Kha Gai te doen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Als je meer groenten door de Tom Kha Gai wilt, zou je kunnen denken aan sugar snaps of bimi. Mmmm, hopelijk worden jullie net zo fan van de Tom Kha Gai als ik.

Tom Kha Gai (4 personen)

– 2 kipfilets;

– 300 gr kastanjechampignons;

– Spaanse peper;

– stengel citroengras;

– stuk gember ter grootte van je duim;

– knoflookteen;

– 400 ml kokosmelk;

– kippenbouillonblokje;

– eventueel pukje koriander en/of basilicum;

– limoen;

– peper & zout; en

– olijfolie.

Snijd de kipfilet in blokjes. Zorg ervoor dat de blokjes niet te groot zijn. Je moet de kip in één hap op kunnen eten. Was en snijd de Spaanse peper (met of zonder pitjes) in dunne reepjes. Schil en snijd de gember in flinterdunne plakjes. Pel en pers de knoflookteen uit. Snijd de citroengras, beetje afhankelijk van de grootte, in 3 of 4 delen.

20140512-192839.jpg

Boen de kastanjechampignons voorzichtig schoon met een champignonborsteltje of een vel keukenpapier. Verwijder een stukje van de onderkant van de stam van de champignons. En snijd daarna de kastanjechampignons in dunne plakjes. Los het bouillonblokje op in een liter kokend water.

20140512-192848.jpg

Zet een pan op het vuur en verhit daarin wat olijfolie. Bak als eerste de kip, knoflook, gember en de Spaanse peper. Voeg na 2 á 3 min de kastanjechampignons toe. Even goed roeren. Bak de champignons ook nog even kort mee en blus het geheel dan af met de kokosmelk en het bouillonwater. Voeg de citroengras toe aan de soep. Breng het geheel aan de kook en laat de Tom Kha Gai 15 min rustig doorkoken. Breng als laatste de soep op smaak met peper & zout. Verwijder vlak voor het opdienen de stukje citroengras.

Schenk de Tom Kha Gai in kommen en knip er wat verse koriander en/of basilicum overheen. Pers er als laatste wat verse limoen over de Tom Kha Gai heen. Thaan hoi aroy!

20140512-192903.jpg