Tomato, tomato? Hoe het ook zei, I Love Tomatensoep. Ook al schijnt het zonnetje en vallen de mussen van het dak. Een goede, verse tomatensoep met ballen gaat er bij mij altijd in. Zeker als de soep zelf gemaakt is, vind ik de soep lauwwarm op een zonnige dag ook lekker. Ouderwets en puur Hollands! Uiteraard worden de balletjes met de hand gerold en zijn het er extra veel. Ga wel voor een kalfsschenkel van goede kwaliteit!

Werk met een gerust hart buiten aan je bruine tan, terwijl de soep binnen heerlijk staat te trekken en pruttelen.

Eigengemaakte bouillon vergt wat tijd, maar ik blijf zeggen dat het meer dan de moeite waard is. Als je geen tijd hiervoor hebt, sla dan deze stap over en ga voor biologische runderbouillonblokjes.

Tomatensoep (4 personen)

– 1 kg rijpe tomaten;

– flinke kalfsschenkel;

– 200 gr rundergehakt;

– bosje peterselie en tijm;

– citroen;

– laurierblad;

– 2 sjalot;

– knoflookteen;

– 1/2 el sambal;

– scheutje ketjap;

– 2 el tomatenpuree;

– peper & zout;

– eventueel 2 el foelie;

– eventueel 100 ml slagroom; en

– staafmixer of blender.

Pel een sjalot en snijd de sjalot door vieren. Was en snijd de citroen door de helft. Vul een grote pan met minimaal 2 liter water. Leg de kalfschenkel, citroen, peterselie, tijm, sjalot en het laurierblad in de pan. Doe er, als je foelie in huis hebt, nog 2 el foelie bij. Breng het geheel aan de kook. Als het water kookt draai je het vuur laag. Laat de kalfsschenkel, eventueel op een sudderplaatje, zeker 1,5 uur pruttelen.

Na ongeveer een uurtje kan je aan de slag met de gehaktballetjes. Marineer het gehakt met de sambal, ketjap en de mosterd. Breng op smaak met peper & zout. Draai er zoveel mogelijk kleine, hapklare balletjes van. Zet de balletjes even weg in de ijskast.

20140521-202210-73330130.jpg

Zet nog een grote pan met water op het vuur voor de tomaten. Breng het water aan de koop. Maak met een mes een inkeping in de vorm van een kruis aan de bovenkant van alle tomaten. Als het water kookt, laat je de tomaten in het water glijden. Kook de tomaten, beetje afhankelijk van de grootte, 4 à 5 min. Het gaat erom dat het velletje van de tomaten los gaat laten. Giet de tomaten af en laat de tomaten in vergiet oid even afkoelen. Verwijder daarna het vel van de tomaten. Snijd de ontvelde tomaten in vieren.

Pel en snipper de tweede sjalot en pel en pers de teen knoflook uit. Verhit in een pannetje een beetje olijfolie en fruit hierin de knoflook en de sjalot. Als de sjalot glazig is, na 2 à 3 min, bak je de ontvelde tomaten even kort mee. Haal daarna de pan van het vuur en pureer de tomaten. Breng op smaak met peper & zout en de tomatenpuree.

20140521-202208-73328056.jpg

Ondertussen moet de bouillon met de kalfsschenkel heerlijk getrokken zijn. Giet de bouillon met een vergiet af in een andere bak of pan. Verwijder eventueel voorzichtig het vlees van de kalfsschenkel voor wat extra’s in de tomatensoep. Wil je echt genieten haal dan ook het vlees uit de mergpijp en stop dat zonder na te denken in je mond (bevat behoorlijk wat calorieën, maar is owh zo goddelijk). Proef de bouillon en breng eventueel op smaak met wat peper & zout.

20140521-202211-73331435.jpg

Zo, nu ben je er bijna! Voeg de bouillon beetje voor beetje bij de tomatenpuree, totdat er mooie tomatensoep ontstaat. Ik houd van een beetje dunne tomatensoep, dus heb alles bij elkaar gedaan. Heb je bouillon over geen zorgen. De bouillon is puur en/of met een klein bosuitje, peterselie of bieslook ook verrukkelijk.

Zet de pan met de tomatensoep terug op het vuur en doe de gehaktballetjes erin. Breng de soep niet aan de kook, de balletjes hoeven alleen gaar te worden. Je kan nu eventueel de slagroom toevoegen om de soep wat romiger te maken. Dit hoeft overigens niet. Verwarm de soep nog even kort op.

Eet de soep samen met wat zuurdesem- of notenbrood. Mmmmm, enjoy!

20140521-202229-73349876.jpg20140521-202231-73351653.jpg