Het mooie weer gaat vaak gepaard met veel barbecuen. En dat betekent voor veel mensen saus, heel veel saus. Mayonaise, ketchup, cocktailsaus, noem maar op! En die zijn inderdaad owh zo lekker, maar niet zo goed voor je. Ik wil natuurlijk helemaal niemand zijn of haar leven verpesten dus bedacht ik voor jullie een homemade aioli. Als je dan toch aan de mayonaise gaat, maak het dan zelf.

Een tijdje geleden kreeg ik van Colzaco (coöperatieve koolzaadvereniging) twee flessen Hollands Goud koolzaadolie opgestuurd. Een echt Nederlands product en daar houd ik van. Koolzaadolie is zuiver koudgeperste olie van Hollands koolzaad. Ik bak er nu al een tijdje mee en was benieuwd naar de tweede fles, Puur, voor het maken van bijvoorbeeld dressings of mayonaise. Koolzaadolie leent zich namelijk uitermate goed voor het maken van mayonaise.

20140525-103831-38311675.jpg

Eerder schreef ik al over mijn angst voor het maken van mayonaise. Gelukkig ben ik over die angst heen en heb ik nu door hoe makkelijk het eigenlijk is. De basis is gewoon normale mayonaise die ik met de overige ingrediënten pimp tot aioli. Kijk uit, het is verslavend lekker!! Enjoy your cheat.

Uiteraard kan je ook zonnebloemolie of een milde olijfolie gebruiken als je koolzaadolie net niet in huis hebt.

Aioli (genoeg voor 4-6 personen)

– 2 eieren (op kamertemperatuur);

– Dijon mosterd;

– 2 el (witte wijn) azijn;

– ongeveer 300 ml koolzaadolie;

– citroen;

– 2 tenen knoflookteen; en

– peper & zout.

20140525-103808-38288692.jpg

Pers en pel de tenen knoflook uit. Pers de citroen uit in een glas of beker. Spilt de eieren en bewaar de dooier. Tip: breek het ei in je ene hand, spreidt dan je vingers een beetje en het eiwit glipt er zo tussendoor en de eidooier blijft heel in je hand. Doe de eierdooiers, (witte wijn) azijn, knoflook, 1 tl mosterd en de helft van het citroensap in een hoge, smalle beker of kan. Zet de staafmixer onderin de beker en beweeg de staafmixer langzaam op een neer op een middelhoge snelheid. Als het een mooi geheel is geworden voeg je langzaam de koolzaadolie beetje bij beetje toe. Blijf daarbij de staafmixer rustig op en neer bewegen. Houd het geheel goed in de gaten en blijf niet te lang mixen of voeg de koolzaadolie te snel toe om schiften te voorkomen. Als er een dikke massa ontstaat is je aioli klaar. Iets te dik? Voeg dan een beetje water toe om de aioli wat dunner te maken.

Mmmm, even proeven! Hoe lekker is dit? In minder dan 5 min je eigen homemade aioli. Breng nu eventueel nog op smaak met wat extra mosterd en citroensap. Beetje zout en flink wat peper erbij en de aioli is klaar. Steek die bbq maar aan!

20140525-103812-38292099.jpg