Gisteren was het weer zover hoor! Ik mocht bij de mannen van Koken met Aanbiedingen aan de slag. Ik wilde lekker mosselen voor ze maken, maar helaas was dat gerecht al door iemand anders ingepikt. Helemaal niet erg, want dan houden we het gewoon bij de Meatless Monday. En de mosselen die hebben jullie nog van mij tegoed.

Af en toe is het verzinnen van een gerecht met een beperkt aantal ingrediënten best wel een hersenkraker, maar ik houd er wel van. Zo ook deze keer! Het leuke vind ik dat ik bij de boys altijd mag experimenteren en tot nu toe is het gelukkig elke week weer geslaagd. Ook deze proef kwam bijzonder goed uit de verf.

De preisoep wordt door het witbier een beetje zoetig. En juist die combinatie met de pittige tosti is verrassend lekker. Wie had gedacht dat soep en bier zo goed bij elkaar zouden passen?!? Ergens doet het mij aan mosselen denken, dus heb ik toch nog een beetje mijn zin gekregen.

Preisoep met witbier & pittige tosti (4 personen)

– 3 preien;
– 300 ml witbier;
– grote ui;
– knoflookteen;
– groentebouillonblokje (bij voorkeur biologisch);
– 250 ml kookroom (light);
– 8 sneetjes donker spelt- of zuurdesembrood;
– 4 plakken belegen kaas;
– 1 el sambal;
– snufje nootmuskaat;
– peper & zout; en
– olijfolie.

Let op: voor dit recept is een staafmixer nodig.

1. Snipper de ui, snijd de knoflook fijn, was de prei en snijd in stukjes.

2. Verhit een soeppan met wat olie en fruit de ui, knoflook en prei 4 minuten.

3. Breng ondertussen een 750ml water aan de kook.

4. Verkruimel het bouillonblokje en voeg toe aan de soeppan. Voeg hierna het hete water toe.

5. Breng het geheel aan de kook, voeg vervolgens het bier toe en draai het vuur middelhoog. Laat de soep 15 minuten pruttelen.

6. Maak ondertussen de tosti’s. Snijd de korstjes van het brood, verdeel de sambal over 4 sneetjes en beleg met de kaas.

7. Haal de soep van het vuur en pureer met een staafmixer. Voeg beetje bij beetje de kookroom toe. Voeg eventueel wat water toe, indien de soep te dik is. Breng de soep op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

8. Verdeel de soep over vier kommen. Snijd de tosti’s diagonaal doormidden en serveer samen met de soep.

KMA preisoep