Het is grappig om te zien hoe confronterend het eigenlijk is om foodblogger te zijn. Je wordt vaak genoeg met je neus op de feiten gedrukt wat je precies verorberd per dag. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat er bepaalde fases en verslavingen in mijn eetpatroon te zien zijn. Keurig houd ik namelijk bij welke gerechten ik heb gemaakt en welke voor de blog bestemd zijn. Terugkijkend op het lijstje viel het me op dat hamburgers en pasta de boventoon voeren. Hamburgers begrijp ik (is gewoon fantastisch), maar pasta is voor mij echt onbegrijpelijk. Ik sta namelijk nog net niet bekend als anti-pasta, maar fair is fair ik ben geen pastamens. Of dan misschien stiekem toch wel? Mmm, hoe het ook zei mijn eetpatroon kan wel weer een nieuwe boost gebruiken, want anders komt The Lion Kitchen vol te staan met hamburgers en pasta’s. Ook leuk, maar niet mijn doel!

Nu mijn detox morgen echt van start gaat ben ik ook weer begonnen met een gezonder eetpatroon. Het werd tijd! Als jullie nog suggesties hebben voor recepten die jullie graag online willen zien don’t hesitate to tell me! Voor nu: enjoy your cheats!

Griekse Burger (4 personen)

– 4 grote broodjes (ik gebruik de shoarma/kebab broodjes van de Turkse bakker);

– 4 hamburgers;

– courgette;

– rode paprika;

– aubergine;

– 500 gr Griekse yoghurt (0%);

– komkommer;

– plukje munt;

– knoflookteen;

– halve citroen;

– peper & zout; en

– olijfolie.

Het lekkerste is als je de tzatziki een dag eerder kan maken of anders een paar uur van te voren. Heb je daar geen zin in of tijd voor dan maak je alles gewoon tijdens het koken.

Voor de tzatziki span je met een elastiek de zeefdoek of dunne theedoek om een bakje. Giet de Griekse yoghurt in de doek. Zorg ervoor dat de doek de onderkant van het bakje niet raakt. Zet de yoghurt voor minimaal 2 uur of nog beter een nacht in de ijskast. Op deze manier maak je een soort hangop van de Griekse yoghurt, wat betekent dat de yoghurt haar vocht verliest en je een stevige yoghurt overhoudt.

IMG_7231

Snijd de komkommer door midden en verwijder de zaadlijsten met een kleine lepel. Rasp de komkommer met een rasp en laat even uitlekken in een vergiet. Knijp de komkommer op het laatste moment nog even goed uit, zodat al het vocht eruit is. Hak de munt fijn. Pers de knoflookteen. Doe alle ingrediënten in een bakje en breng de tzatziki op smaak met peper en zout. Pers er als laatste een beetje citroen overheen. Zet de tzatziki tot gebruik weg in de ijskast.

IMG_7228IMG_7229

Laat de hamburgers op kametemperatuur komen. Was de courgette en aubergine en snijd in dunne plakken. Was de paprika, verwijder de zaadjes en snijd in 6 stukken. Verhit wat olie in de grillpan en grill hierin de courgette, aubergine en paprika. Breng op smaak met peper & zout.

IMG_7226IMG_7227

Na het grillen verhit je wat olijfolie in een pan en bak hierin de hamburgers. Een kleine tip is om met je duim een klein kuiltje in de hamburger te maken. Zo blijft je hamburger mooi gelijk. Bak de hamburger aan de ene kant voor zo’n 4 á 5 min, draai de hamburger om en bak de andere kant zo’n 3 á 4 min. Dit is gebaseerd op een hamburger die ongeveer 2 cm dik is.

Snijd ondertussen de broodjes open. Als de hamburgers klaar zijn mogen die als eerste op het broodje, dan de gegrilde groenten en als laatste een flinke dot tzatziki. Enjoy your cheat!

IMG_6071
IMG_7230