Afgelopen mei ontmoette ik Ramon Beuk op Taste of Amsterdam. Ramon was namelijk host bij mijn kookoptreden in het Taste Theater. Na afloop raakten we aan de praat onder andere over zijn Restaurant voor een Maand. Het gesprek eindigde met de afspraak dat ik in augustus een dagje mee mocht koken. Afgelopen zaterdag had ik dan eindelijk de eer om in zijn keuken te staan. Met gezonde spanning, ik had namelijk nog nooit in een keuken gewerkt, vertrok ik naar Maarssen. Gelukkig werd ik meteen enthousiast door Joris (de chef naast Ramon) ontvangen. Na het hele team ontmoet te hebben mocht ik samen met Joris aan de slag. Wij waren verantwoordelijk voor de drietal amuses en het hoofdgerecht. Ik werd meteen aan het werk gezet om te zorgen dat alles op tijd af was.

Wat een leuk team heeft Ramon Beuk. Allemaal enthousiaste koks met een passie voor lekker eten. Ik vond het echt fantastisch om een kijkje te mogen nemen in zijn keuken. Het was voor mij een hele uitdaging om voor het eerst in de keuken te staan en mee te helpen aan een 5-gangendiner voor 150 man.

IMG_7265
Rond 6 uur stromen de eerste gasten langzaam binnen en beginnen ze met een Surinaams borrelplankje. Om 7 uur gaat iedereen aan tafel en dan begint het feest. Ik mocht meehelpen met de opmaak en het uitserveren van de drietal amuses. De amuses bestonden uit een garnalenbisque, filet Suriname en een telo salade. Prachtig opgemaakt als een soort torentje en je eet de amuses van boven naar beneden. Na de amuses krijgt Ramon het woord en heet hij iedereen welkom. Daarnaast vertelt hij het verhaal achter Restaurant voor een Maand, met dit jaar het thema Suriname. Iedere avond is er een andere special guest en deze avond was dat Humberto Tan als sommelier.

IMG_7257IMG_7263
IMG_7260IMG_7262
Na de amuses gingen we door naar het eerste gerecht “Pastei”: deegkussentjes gevuld met gestoofde eend en spek op smaak gebracht met diverse specerijen, piment en kleine groente. Bij de mise-en-place van elk gerecht helpt het hele team mee. Als een soort geoliede machine krijgt iedereen zijn of haar taak om de finishing touch aan te brengen.

IMG_7267IMG_7264
IMG_7259IMG_7266
Het eerste tussengerecht “BB” bestond uit een krachtige bouillon van bruine bonen bedenkt met een tomaten-Hollandaise, met een salade van bonen, zacht gegaarde kabeljauw, zoutvlees en geroosterde kokos. Het leuke is dat op een gegeven moment het hele restaurant mag helpen in de keuken. Nou ja, het hele restaurant. Bij een aantal gerechten mogen de gasten een kijkje in de keuken te nemen en de handen uit de mouwen te steken.

IMG_7268IMG_7270
Het tweede tussengerecht “Suriostto” was een moxi alesi risotto stijl, in de mix met krokante rijst, frisse antroewa, zoetzure groente en gebrande garnalen. Voorafgaand aan elk gerecht legt Ramon keer op keer uit wat er precies op het bord ligt en geeft Humberto uitleg over de wijn.

IMG_7272IMG_7269
Op naar het hoofdgerecht “Kip, bataat en appelmoes”: drie bereidingen van boerderijkip overgoten met black soy jus, met ingedampte tomaten, Madame Jeanette mayonaise, Surinaamse frieten en mousse van pommerak. Wow, dit was echt mijn favoriet. Ja ja, gelukkig mocht ik af en toe ook even proeven. We sloten de avond af met het Chinese toetjes: chocolade dim sum in een soepje van meloen, verrijkt met honing, gember en sesam. Een perfecte afsluiter van een perfecte avond.

IMG_7215
Wat is het geweldig bij Restaurant voor een Maand! Ramon en Humberto hebben voor de nodige entertainment gezorgd. Dit is zeker niet een diner zoals je die normaal gewend bent. Restaurant voor een Maand blijft nog tot 1 september open op de donderdag t/m maandag. Het zit bomvol, maar ik hoorde dat er nog een paar plekjes vrij zijn op de maandag.

IMG_7273IMG_7275
Dank je wel Ramon en het hele team voor deze fantastische dag. Ik heb intens genoten, veel geleerd en een unieke ervaring opgedaan!

Restaurant voor een Maand – Straat 1 B/C Maarssen – website