Spruitjes, je haat ze of je houdt ervan. Ik behoor tot de laatste categorie. Normaal gesproken eet ik mijn spruitjes het liefst even kort gekookt met wat nootmuskaat. Yum! Dat spruitjes veelzijdiger zijn dan je denkt wist ik natuurlijk wel, maar had ik nog niet uitgeprobeerd. Je kan zoveel meer met spruitjes dan alleen maar koken. Wat dacht je van een heerlijke stamppot met spruitjes, geroerbakte spruitjes of zoals vandaag geroosterde spruitjes voor in de sla.

Spruitjes gaan bijzonder goed samen met noten, in dit geval walnoten, en blauwe kaas. De zomer is ben ik bang nu toch echt wel voorbij en dit is een super herstsalade. Enjoy!

Veldsla met geroosterde spruitjes & blauwekaasdressing (4 personen)
– 125 gr veldsla;
– 500 gr spruitjes;
– 75 gr blauwe kaas;
– 50 gr gedroogde cranberry’s;
– 80 walnoten;
– 1 tl mosterd;
– 1 el balsamicoazijn;
– 2 el magere yoghurt (of yoghurtmayonaise);
– peper & zout; en
– olijfolie.

1. Was en halveer de spruitjes. Hak de walnoten fijn en was indien nodig de veldsla.

2. Verhit een koekenpan of hapjespan met olijfolie en rooster hierin de spruitjes, cranberry’s en walnoten voor ongeveer 10 minuten, totdat de spruitjes beetgaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.

3. Maak een dressing van de blauwe kaas, yoghurt, balsamicoazijn, mosterd en een paar druppels olijfolie. Heb je een staafmixer, gebruik deze om de dressing mooi glad te krijgen.

4. Verdeel de veldsla op een bord en druppel hierover de blauwekaasdressing. Schep als laatste het spruitjesmengesel erop en eventueel nog een beetje extra dressing.

KMA