Tot voor kort kon ik makkelijk wegkomen met het maken van alle foto’s op mijn Iphone. Nu mijn blog aan het groeien is moet ik natuurlijk wel meegroeien. En dat betekent voor mij aan de slag gaan met mijn spiegelrefelxcamera van Nikon die veel te weinig wordt gebruikt. Tot nu toe gebruikte ik de standaard 18-55 mm kitlens die ik bij mijn Nikon D3100 kreeg. Ik was echter benieuwd of het gebruik van losse lenzen nou echt zoveel verschil zou uitmaken. Om die reden testte ik twee losse lenzen van Nikon de AF-S DX 35mm f/1.8G en de AF-S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G.
IMG_7314
Vanaf het eerste moment vond ik het erg fijne lenzen om food mee te fotograferen. Je hoeft namelijk niet zover weg te staan om alles goed in beeld te krijgen. Daarnaast is het zo dat hoe hoger het aantal mm hoe meer het beeld wordt ingezoomd dan wel er iets van het beeld wordt afgesneden. Om jullie te laten zien hoe het eruit ziet heb ik hieronder een aantal voorbeelden van foto’s met de verschillende lenzen. De foto’s zijn trouwens onbewerkt. Links is met de 35 mm lens gemaakt en rechts met de 40 mm lens.
Shoot 2 35 mm losse lens A (7)Shoot 2 40 mm losse lens A (9)
Zoals je kunt zien krijg je met de 35 mm veel meer van de omgeving op de foto dan met de 40 mm. Daarnaast krijg je, in dit geval, met de 40 mm het eten een stuk duidelijk en scherper in beeld. In deze setting  heel fijn, maar zal dit voor alle composities hetzelfde zijn dacht ik toen? Op naar gerecht nummer twee met dezelfde lenzen. Links is weer met de 35 mm en rechts met de 40 mm.
DSC_0126DSC_0124
In dit geval vond ik de 35 mm iets fijner werken dan de 40 mm. Ik fotograaf toch liever het gehele tafereel met wat van de omgeving, dan meer een close up van het gerecht. Met een 35 mm kon ik wat makkelijker spelen met de diepgang en wat ik op de foto wilde krijgen dan met de 40 mm. Voor het fotograferen van producten of meer close-up foto’s van gerechten wordt vaak zelfs een 50 mm lens gebruikt. Ook in de fashionscene las ik dat blogsters graag van deze lens gebruik maken. Als je je meer op de details wilt richten heb je ook een veel hogere mm lens nodig.

Ik ben pas net begonnen met fotograferen met de spiegelreflexcamera. Toch merkte ik al gelijk dat het doen van een investering voor een losse lens toch wel de moeite waard is. De kitlens is natuurlijk hartstikke goed om mee te beginnen, maar als je toch een professionelere kant op wilt zoals ik dan is zo’n losse lens wel erg praktisch. Helaas heb ik de lenzen weer moeten inleveren, maar ik ben hard aan het sparen voor een losse lens.

Tot die tijd ga ik aan de slag met het verbeteren van mijn fotografie. Uiteraard kunnen jullie mij hierin op de voet blijven volgen. Net zoals bij het maken van de filmpjes geldt: “The only way is up”.

Owh ja vergeet niet The Lion Kitchen goed in de gaten te houden, want er komt een ontzettend leuke winactie met Nikon aan!